Bahia-osztály

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Bahia-osztály
Brazilian cruiser Bahia 2.JPG
Hajótípus Cirkáló
Üzemeltető Brazil Haditengerészet Coat of arms of the Brazilian Navy.svg
Pályafutása
Építő Armstorng Withworth
Általános jellemzők
Hossz 122 méter
Szélesség 12 méter
Sebesség 27 csomó (50 km/h)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bahia-osztály témájú médiaállományokat.

A Bahia-osztály egy első világháborús brazil hadihajó osztály volt.

Története[szerkesztés]

Létrehozása[szerkesztés]

Az osztály hajóit a brit Adventure-osztály alapján építették meg, és megépítésükkor a Brazil Haditengerészet legütőképesebb alakulatának számítottak.

Tagjai[szerkesztés]

Az osztálynak mindössze két tagja volt, vezérhajója a Bahia.

  • A Bahia cirkálót 1907-ben kezdték építeni az Armstrong Whitworth hajóépítő vállalatnál. 1910-ben bocsájtották a Brazil Haditengerészet rendelkezésére. Egyik legnagyobb előnye volt kortársaival szemben, hogy fő meghajtóerőnek gőzturbinákat használt. Brazília 1917-es hadba lépése után a brazil hadihajók szerepe eddig sohasem látott teret nyert. Ezután a Bahia testvérhajójával a Rio Grande do Sul cirkálóval együtt őrjáratozott az Atlanti-óceánon. A Bahia ezt követően a Brazil Haditengerészet zászlóshajója lett. A újonnan felállított Hadműveleti Tengerészeti Különítménynek (Portugálul:Divisão Naval em Operações de Guerra, röviden DNOG) pedig szintén a vezérhajója lett, kapitánya pedig Pedro Max Fernando Frontin admirális. A Brazil haditengerészet üdvöskéje végigszolgálta az első és a második világháborút, azonban haza már nem tért. 1945-ben a hajón éppen légvédelmi gyakorlat folyt, amelynek során a legénység tagjai egy 20 mm-es gépágyút használtak. Egyikük azonban olyan balszerencsésen találta el a tatot, hogy a keletkező robbanás hatalmas lyukat ütött a hajótesten. A hatalmas hajó ennek köszönhetően alig több mint három perc alatt elsüllyedt.
  • A Rio Grande do Sul cirkáló építését 1909-ben kezdték meg. A cirkáló testvérhajójához (Bahia) hasonlóan az Armstrong Whitworth hajóépítő vállalatnál épült, feltehetően Newcastle-ben. Építése 1909-ben kezdődött meg, s 1910-ben fejeződött be. Ekkor a Bahiaval együtt a Brazil Haditengerészet szolgálatába állt. A újonnan felállított Hadműveleti Tengerészeti Különítménynek (Portugálul:Divisão Naval em Operações de Guerra, röviden DNOG) vezérhajója a Bahia lett, viszont a megegyező tulajdonságaik miatt a vezérkar rövid ideig hezitált a zászlóshajó kijelölésével kapcsolatban. A hajót a világháborút követően kiselejtezték, majd szétbontották.

Lásd még[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bahia-class cruiser című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.