Badwater-medence

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Badwater-medence
Mélységjelző tábla
Mélységjelző tábla
Ország Amerikai Egyesült Államok
Település Kalifornia
Elhelyezkedése
Tszf. magasság−86 m
Badwater-medence (Kalifornia)
Badwater-medence
Badwater-medence
Pozíció Kalifornia térképén
é. sz. 36° 15′ 01″, ny. h. 116° 49′ 33″Koordináták: é. sz. 36° 15′ 01″, ny. h. 116° 49′ 33″
A Wikimédia Commons tartalmaz Badwater-medence témájú médiaállományokat.

A Badwater-medence (ejtsd: bedvótö, angolul Badwater Basin, magyarul am. „rossz víz”) egy lefolyástalan, kopár, sík terület az Amerikai Egyesült Államokban, Kaliforniában, Inyo megyében, a Death Valley Nemzeti Park területén.

Innen indul az évenként megrendezett Badwater-ultramaraton, mely 217 km-es, igen nehéz körülmények között zajló futóverseny.

Földrajza[szerkesztés]

Badwater-medence
Badwater-medence
Hexagonális sós felület

Esetenként időszakos alakul ki benne. A tóhoz közel (néhány kilométer) található az USA legmélyebben fekvő pontja (–86 m).[1]

A Badwater-medencében egy kis forrás táplálta tó található, mely igen sós, és többször eltűnik a szárazság miatt. Egy korai felfedezőtől származik a medence neve, mivel a kis tó vizét megkóstolta és igen sósnak találta, a víz ihatatlan, ezért mondta: „ez a víz rossz” (bad).[2] A tó körül van némi élet: a salicornia sótűrő alacsony bokorféle, vízi rovarok, és a Badwater-csiga megélnek itt.

A tavacska mellett, ahol nincs mindig víz a felszínen, az ismétlődő párolgás vékony, hatszög alakú, méhsejtszerkezetű sóalakzatokat formál.

Időnként heves esőzés önti el a medencét, mely befedi a sós felületet, de ez az állapot nem tart sokáig, mert igen erős a Nap sugárzása, és elpárologtatja a vizet.[3] Itt a legerősebb a párolgási potenciál az Egyesült Államokban. Amikor a vékony vízréteg elpárolog, a feloldott só újra kikristályosodik. A turisták számára jelzőtábla mutatja a tengerszintet.[4][5]

Kialakulása[szerkesztés]

A holocén idején nem volt ennyire száraz a klíma ezen a tájon. A közeli hegyekből lezuduló víz feltöltötte a Death Valley-t és egy 130 km hosszú tó alakult ki, ennek maradványa a mai Lake Manly.[6] A nedves időjárás a klíma melegedésével megváltozott, az eredeti nagy tó egyes részei kiszáradtak, összezsugorodtak és a feloldott sók hátramaradtak, melyek ma a Badwater-medencében helyenként 8 –152 cm vastag sóréteget alkotnak.[3]

Irodalom[szerkesztés]

  • John McKinney: California's Desert Parks: A Day Hiker's Guide. (hely nélkül): Wilderness Press. 2006. 54–55. o. ISBN 0-89997-389-2  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Badwater Basin című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2011. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. február 22.)
  2. About Badwater Basin – Untraveledroad.com (angolul)
  3. a b United States Geological Survey (January 13, 2004): "Badwater". Death Valley Geology Field Trip. US Department of the Interior. Archived from the original on December 24, 2007. (angolul)
  4. Badwater, Death Valley National Park – Americansouthwest.net (angolul)
  5. Badwater – Tripadvisor.com (angolul)
  6. Philip Stoffer (January 14, 2004): "Changing Climates and Ancient Lakes" Changing Climates and Ancient Lakes – Usgs.gov . Desert Landforms and Surface Processes in the Mojave National Preserve and Vicinity. Open-File Report 2004-1007 (USGS, US Department of the Interior). Archived from the original on October 23, 2009. (angolul)

Külső hivatkozások[szerkesztés]