Babilonokia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Babilonokia

A Babylonokia, más néven Babylon-Nokia, Alien-Mobile és Cuneiform Mobile Phone, Karl Weingärtner 2012-es alkotása:[1] egy olyan agyagtábla, amely mobiltelefon formájú, és ékírásos írás látható a billentyűin és a képernyőjén.

Weingärtner az alkotással az információátadásnak az ókori világtól napjainkig terjedő fejlődését szimbolizálja.[1] A fringe tudósok és a az álrégészet hívei később[2] félreértelmezték a műalkotás fotóját, egy 800 éves régészeti leletet láttak benne;[3] ezt a történetet a Paranormal Crucible YouTube-csatornán[4] népszerűsítették, és egyes sajtóforrások rejtélyként tárgyalták az objektumot.[5]

Alkotás[szerkesztés]

Weingärtner a berlini kommunikációs múzeumban Az ékírástól az SMS-ig: Kommunikáció egykor és ma címmel rendezett kiállításra reagálva hozta létre a telefon stílusú agyagtáblát ékírásos jelekkel.[1] Az ékírás az információk írásos rögzítésének kezdetét szimbolizálja.

Az a tény, hogy ez egy 1990-es évekből származó Ericsson S868-as mobiltelefonnak tűnő[6] agyagmásolat, a művész számára nem volt lényeges, hiszen a mobileszközök általános metaforájaként használta.[2]

Az alkotás egyedi, és a művész egy különleges raktárban őrzi. Kölcsönözhető múzeumok és kiállítások számára igény szerint. Agyagból készült, súlya 91 gramm (3¼ uncia), és méretei mintegy 13,5 x 6,5 x 0,8 centiméter (5,31 x 2,56 x 0,31 in).13,5 by 6,5 by 0,8 centiméter (5,31 by 2,56 by 0,31 in).

Megtévesztés[szerkesztés]

Weingärtner a Facebookon megosztott egy képet műalkotásáról, munkái eladásának részeként.[4] Egy Facebook-kommentelő kitalálta a "BabyloNokia" nevet.[4] Három évvel később a fotót az "Összeesküvés Klub" weboldalára posztolták "Ausztriában talált 800 éves mobiltelefon? Nézd meg ezt!" címmel.[4] Az Express ismételten közzétette Weingärtner fényképét hivatkozás nélkül, és azt állította, hogy az artefaktumot a Kr. e. 13. századra datálták.[4]

Weingärtner, amikor a képének szélsőséges weboldalak és a sajtó általi felhasználásáról beszélt, kijelentette: „A fényképet a tudtom nélkül és az engedélyem nélkül használták. [...] Ez nem az volt, amit szerettem volna. Nem hiszek az UFO-kban és nem hiszek az idegen lényekben.”[4]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. a b c Angeblich "Alien-Handy" in Österreich entdeckt - news.ORF.at, 2015. december 31.
  2. a b Centuries Old Cell-Phone Artifact Presents Modern Day Mystery, 2017. január 19.
  3. Evon: FALSE: 800-Year-Old Alien Cellphone Found. snopes, 2016. január 4. (Hozzáférés: 2017. január 3.)
  4. a b c d e f Moye: Ancient Babylonian Cellphone Isn't Ancient, Babylonian Or A Phone. HuffPost, 2016. január 11. (Hozzáférés: 2017. január 3.)
  5. Is this an 800-year-old mobile phone? (Video) - Canada Journal - News of the World, 2016. január 1.
  6. Martin: Archeologists Discover 800-Year-Old Cell Phone Tablet-Fiction!. www.truthorfiction.com, 2016. január 5. (Hozzáférés: 2017. január 3.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Babylonokia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.