Bíró Sári

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bíró Sári
Bíró Sári 1951-ben
Bíró Sári 1951-ben
SzületettBíró Sára
1907. március 24.[1][2]
Budapest[2][3]
Elhunyt1990. szeptember 2. (83 évesen)[4][5][6][2][3]
San Francisco[2][3]
Állampolgársága
Foglalkozása
  • zongoraművész
  • zongoratanár
  • televíziós személyiség
Iskolái
SírhelyeCypress Lawn Memorial Park (Garden of Meditation sarcophagus)[2]
SablonWikidataSegítség

Bíró Sári, született Bíró Sára (Budapest, Erzsébetváros, 1907. március 24.[7]San Francisco, 1990. szeptember 2.) magyar származású amerikai zongoraművész és -tanár.

Életpályája[szerkesztés]

Bíró (Kohn) Ignác (1874–1941) mészárossegéd és Epstein Ilona leányaként született zsidó családban. Nővére, Bíró Klára szintén a zenei pályát választotta és zongoratanárként működött. Négy évesen kezdett zongorán játszani, a Fodor Zeneiskolában Kálmán György növendéke volt. Tizenhárom évesen fellépett a Magyar Királyi Operaházban, Chopin e-moll zongoraversenyét adta elő, az Operaház zenekarát Kerner István vezényelte. Tanulmányait a Zeneakadémián végezte Székely Arnold tanítványaként, s 1930-ban művészdiplomát szerzett. Évfolyamtársai voltak Fischer Annie, Sándor György, Farnadi Edit és Földes Andor. 1933 januárjában zongoraestet adott a Zeneművészeti Főiskola nagytermében, melyről a Pesti Napló így számolt be:

Biró Sári a fiatal nemzedék egyik legszembeötlőbb tehetsége. Produkciója nem skatulyázható el a szokványos női muzsikálás amatőr-jellegű csoportjába, önálló, független tehetség, akinek ártisztikus érzéke, merész képzelete, virtuóz tudása máris előkelő helyet biztosít számára az ifjú pianisták sorában. Az érettség, melyet évek tapasztalata biztosít a legtöbb esetben a művész számára, ennél a fiatal lánynál adottságként van jelen; mély intelligenciája és biztos művészi érzéke egészíti ki játékában azt, amit az élet és az évek tőle megtagadnak. A szépséget kutatja ez a fiatal zongoristatehetség, de nem a felület szépségét hanem azt a mélyebb értelműt, mely kulcs a nagy mesterek világának kapujához és tágabb értelmezésben az egész élethez.
Pesti Napló, 1933. január 20. (84. évfolyam, 16. szám)

A következő években Európa számos országában fellépett: szólóesteket adott Berlinben, Londonban, Varsóban, Rómában, Milánóban, Amszterdamban, Hágában, Zürichben, Stockholmban, Salzburgban, Prágában, Párizsban és Bécsben is. 1933-ban aranyéremmel tüntették ki olaszországi koncertkörútján, s a Popolo d'Italia című lap szerkesztősége egy Mussolini portréval ajándékozta meg a Duce aláírásával.[8] A Magyar Rádió adásaiban is gyakran szerepelt, azonban az ezekről készült felvételek a második világháború idején megsemmisültek.

1939-ben az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, ahol a következő év májusában mutatkozott be a közönség előtt. Ezt követően fellépési lehetőséget kapott a New York-i Town Hallban és a Carnegie Hallban is. 1949-ben kilenc zongoraversenyt játszott el három egymást követő alkalommal a Carnegie Hallban, egyedüli női előadóként. Nagy sikereket ért el Philadelphia, Cincinnati, Kansas City, Denver, New Orleans és New Haven szimfonikus zenekaraival. Bejárta Közép- és Dél-Amerikát. 1956-tól San Franciscóban élt, rádióban és televízióban is szerepelt. Sokat tett a női zongoristák elismeréséért. Utoljára 1980-ban lépett fel nyilvánosan, de egészen haláláig vállalt tanítványokat.

Férje Weiner Vilmos fakereskedő volt, akivel 1933. augusztus 17-én Budapesten, az Erzsébetvárosban kötött házasságot.[9] 1938. december 1-jén a Deák téri evangélikus templomban áttértek az evangélikus vallásra.

Emlékezete[szerkesztés]

  • Bíró Sári Emlékdíj: az 1995-ben alapított díjat minden évben egy kivételesen tehetséges fiatal zongorista veheti át a művésznő születésnapján

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. FamilySearch (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. december 2.)
  2. a b c d e Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. december 2.)
  3. a b c Bach Cantatas Website (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. december 2.)
  4. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. BnF források (francia nyelven)
  6. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
  7. Születési bejegyzése a Budapest VII. kerületi polgári születési akv. 903/1907. folyószáma alatt. (Hozzáférés: 2021. december 2.)
  8. Aranyérmet és Mussolini-portrét kapott Olaszországban egy magyar zongoraművésznő”, Magyarország, 1935. március 14. (Hozzáférés: 2021. december 2.) 
  9. Házasságkötési bejegyzése a Budapest VII. kerületi polgári házassági akv. 1271/1933. folyószáma alatt. (Hozzáférés: 2021. december 2.)

Források[szerkesztés]