Bánk (Debrecen)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bánk
Közigazgatás
Település Debrecen
Irányítószám 4079
Népesség
Teljes népesség1000 fő (2011)[1] +/-
Elhelyezkedése
Bánk (Hajdú-Bihar vármegye)
Bánk
Bánk
Pozíció Hajdú-Bihar vármegye térképén
é. sz. 47° 28′ 31″, k. h. 21° 44′ 03″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 31″, k. h. 21° 44′ 03″

Bánk Debrecen egyik különálló városrésze, a város központjától mintegy 7 kilométerre délkeletre, a Létavértesre vezető 4814-es út mellett.

Története[szerkesztés]

Az Árpád-korban keletkezett falu eleinte nemesi birtok volt. 1570 után fokozatosan elnéptelenedett. Debrecen 1674-ben vette zálogba, már pusztaként. 1854-ben a debreceni kommunitás tulajdonába került. 1935-ben akáccal vegyes tölgyerdeje a szántókkal, rétekkel és legelőkkel 3600 holdat tett ki. Régi vízfolyásai a Sikéres, Szárcsás voltak. Ma Debrecen kedvelt kiránduló- és pihenőhelye. Középkori templomának alapfalait feltárták. Itt létesült a Bemutatóház és Arborétum, az Erdőspuszta egyik legérdekesebb része. A táj növény- és állatvilágának bemutatása mellett a történelmi múlt és a tanyai élet emlékei láthatók itt.

Látványosságai[szerkesztés]

A bánki Tájház és Arborétum bemutatóháza azt mutatja be, hogyan éltek régen az erdős pusztán. Láthatóak a múlt mezőgazdasági eszközei, az erdők-mezők-vízpartok állatvilága és a növények világa is.

A Tájháztól nem messze található egy templomrom. A faluban található a Debrecen-Bánki Missziói egyházközség református temploma.[2]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]