Bálint Erika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bálint Erika
Született1956. június 26. (67 éves)
Békéscsaba
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaíró
Iskolái
SablonWikidataSegítség

Bálint Erika (Békéscsaba, 1956. július 26. –) kortárs magyar író.

Életpálya[szerkesztés]

Gyöngyösön nőt fel, és ott érettségizett a Berze Nagy János Gimnáziumban. Első diplomáját 1979-ben szerezte a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen magyar-történelem szakon. 1986-ban ugyanitt kapott diplomát mint közművelődési és népművélesi előadó, majd 1993-ban a Szolnoki Főiskolán mint marketingkommunikációs szaküzemgazdász, 1995-ben pedig szakközgazdaként a BGF Pénzügyi és Számviteli Karának vállalkozási szakirányán. Dolgozott középiskolai tanárként, népművelőként, könyvtárosként, vállalkozóként. 2015 óta szellemi szabadfoglalkozású.

Viszonylag későn, 2016-ban kezdett el írni, azóta, novellái mellett három regénye jelent meg, az Adj esélyt! (2018), A Nap csókja (2019), valamint az És ott lesz majd a szeretet (2022).

Műveiről[szerkesztés]

Írói pályája érdekesen indult. Első regényének, az Adj esélyt!-nek a kéziratát az Aranymosás Irodalmi Válogató Kéziratszervizébe küldte el, ahol kiadásra javasolták. Azóta is a Könyvmolyképző Kiadó szerzője.

Novellái középpontjában legtöbbször hétköznapi emberek állnak, férfiak és nők, akik önmagukat és saját helyüket keresik az emberi kapcsolatok bonyolult szövedékű hálójában. ( Ne félj a csendtől, Telihold, Csipkerózsika ébredése). Történeteiben sokszor olyan keserves érzelmeket is felszínre hoz, melyek akár évtizedek óta ott lappanganak az ember szívében. (A sánta suszter és a barátság aranyfonala, A vizespalack).

Stílusa elsősorban realista, de előfordul, hogy allegorikus formában dolgozza fel a nagyon is mai, élő témákat. (Nagyvárosi mese, Hajnalka, Allegória a megcsalt szerelemről).

De írásaiban a fókusz mindig az emberek belső történésein marad, még akkor is, ha egy elképzelt jövőről ír. ( Mama, Ecce homo)

Regényeiben kényes, de létező problémákat jár körül. Az Adj esélyt! hősének szembe kell néznie nemcsak a társadalmi előítéletekkel, de önmagával is. A regény a másság, az elfogadás, a megbocsájtás témakörét járja körül, miközben azt a kimondatlan üzenetet hordozza, hogy bár az emberek sok mindenben különbözhetnek, például szexuális irányultságukban is, de végső soron mindannyian ugyanarra vágynak. Szeretni és szeretve lenni.

A Nap csókjának is központi témája a szembenézés önmagunkkal. Egy ötven éves nő sorsán keresztül mutatja be, hogyan képes a kimondatlan és feldolgozatlan sérelmek sora, a rossz társadalmi beidegződések, valamint az ezeknek való kényszeres megfelelni akarás megmérgezni egy asszony életét. A főhősnek nemcsak a rá nehezedő erkölcsi nyomással kell megküzdenie, hanem le kell számolnia az addigi életét megbélyegző, múltbéli démonaival is. A regény túlzásoktól mentesen mutatja be, hogyan érkezik meg egy ötvenes nő a szexualitás csodálatos, boldogságot adó világába.

Bibliográfia[szerkesztés]

REGÉNYEK

  • Adj esélyt! Könyvmolyképző Kiadó, 2018.
  • A Nap csókja Könyvmolyképző Kiadó, 2019.
  • És ott lesz majd a szeretet Könyvmolyképzô Kiadó, 2022.

NOVELLÁK

  • Gyöngyfüzér (antológia, Téged vártalak c. novella) Könyvmolyképző Kiadó 2019.
  • Tegnap, ma, holnap. Aranymosás irodalmi Magazin, 2016.[1]
  • Mama. Aranymosás irodalmi Magazin, 2017.[2]
  • A sánta suszter és a barátság aranyfonala. Aranymosás irodalmi Magazin, 2017.[3]
  • Csipkerózsika ébredése. Aranymosás irodalmi Magazin, 2017.[4]
  • Nagyvárosi mese. Aranymosás irodalmi Magazin, 2017.[5]
  • Hajnalka. Aranymosás irodalmi Magazin, 2017.[6]
  • Ne félj a csendtől! Aranymosás irodalmi Magazin, 2017.[7]
  • Ecce homo. Aranymosás irodalmi Magazin, 2018.[8]
  • A vizespalack. Aranymosás irodalmi Magazin, 2018.[9]
  • Telihold. Aranymosás irodalmi Magazin, 2018.[10]
  • Mininovellák, stílusgyakorlatok. MEK OSZK 2019.[11]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]