Szolnoki Főiskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szolnoki Főiskola (
 • Kereskedelmi és Gazdasági Főiskola
 • Szolnoki Főiskola
)
Alapítva 1993. szeptember 1.
Bezárva 2016. július 1.
Rövid név SZF
Hely Magyarország, Szolnok
Típus
Rektor Túróczi Imre (2010-2016)
Elérhetőség
Cím Tiszaligeti sétány 14.
Postacím 5000 Szolnok, Tiszaligeti sétány 14.
Elhelyezkedése
Szolnoki Főiskola (Magyarország)
Szolnoki Főiskola
Szolnoki Főiskola
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 09′ 56″, k. h. 20° 11′ 14″Koordináták: é. sz. 47° 09′ 56″, k. h. 20° 11′ 14″
Térkép
A Szolnoki Főiskola weboldala

A Szolnoki Főiskola felsőoktatási intézmény volt Szolnokon. 2016. július 1-én a Kecskeméti Főiskolával integrálódva Pallasz Athéné Egyetem néven működött tovább, annak Gazdálkodási Karaként. Az intézmény neve azonban alig egy év elteltével, 2017. augusztus 1-től Neumann János Egyetemre változott[1]2019. augusztus 1-től a Debreceni Egyetem Szolnok Campus néven működik az intézmény.

Története[szerkesztés]

Az intézmény jogelődje a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola 1979-ben, valamint a Külkereskedelmi Főiskola 1990-ben létesített kihelyezett tagozataként működött Szolnokon.

Előbbi az Ady Endre utcában található, vízügyi szakközépiskolaként működő épületben nyert elhelyezést, ahol már 1976. október 1-el elindult a képzés, először még csak levelező formában. A levelező tagozat az I. évfolyamos kereskedelmi és vendéglátó hallgatók részére rendszeresen heti egy alkalommal tartott konzultációkat. A kereskedelmi karon 28, a vendéglátón tizennyolc hallgató kezdte meg tanulmányait.[2]A középiskola elköltözését követően a nappali képzés 1979 őszén indult, a tagozat két karán — három csoportban — hetven elsőéves hallgató kezdte meg tanulmányait.[3]

Az alapítás évétől az iskola épületében működött a kollégium, majd 1986 tavaszán megkezdődött az új kollégium építése a Tisza-parton. Az átlagos főiskolai, egyetemi kollégiumok színvonalához képest korszerű – Student Hotel néven kétcsillagos szállodaként is funkcionáló – négy szintes, tankonyhát, 300 fős rendezvénytermet is magába foglaló épületet 1988. szeptemberében adták át, de az Ady Endre utcai épületben is működött még néhány kollégiumi szoba az 1992/93-as tanévig.

A budapesti Külkereskedelmi Főiskola szolnoki nappali és levelező tagozata, külgazdasági szakkal 1990. január 1-jén indult a Tiszaligetben található épületben, amely azt megelőzően az állampárt megyei szervezetének oktatási központja volt. A kollégiumot is magába foglaló épületegyüttes felújításával és kibővítésével jött létre később a Szolnoki Főiskola campusa.

A két tagozat a fővárosi anyaintézményektől leválva 1993. szeptember 1-től Kereskedelmi és Gazdasági Főiskola néven önálló intézményként működött. A kereskedelmi, külgazdasági, vendéglátó és szálloda, valamint idegenforgalmi és szálloda szakon az 1998/99-es tanévben közel 5000 hallgató tanult.[4]

1995-ben új kollégiumi épülettel gazdagodott a főiskola. A Student Hotel mellett található, korábban munkásszállásként működő toronyház részleges felújítását követően 260 férőhelyet alakítottak ki és a könyvtár is ideköltözött a belvárosi épületből, amelyet véglegesen a Tiszaligeti campus megvalósítását követően 2009-ben zártak be. Az egykori iskolapületben 2018 óta kormányablak működik.[5]

2006 január 1. a szarvasi Tessedik Sámuel Főiskola Mezőgazdasági és Műszaki Főiskolai Kar is a Szolnoki Főiskolába integrálódott.[6]

Az intézmény 2016. július 1-jén beolvadta mai Neumann János Egyetembe, ezt követően önállóságát vesztve, annak Gazdálkodási Karaként működött 2019. augusztus 1-ig. Ezt követően a Debreceni Egyetembe történő beolvadás révén jött létre a Debreceni Egyetem Szolnok Campusa.[7]

Oktatás[szerkesztés]

A Szolnoki Főiskola három tudományterületen képzett hallgatókat: agrár és műszaki, valamint közgazdasági, üzleti területen. A képzést magas heti nyelvi óraszám, valamint két szak angolul való elvégzésének lehetősége támogatta: nemzetközi gazdálkodás és turizmus-vendéglátás.

Az évek során végbement integrációkkal szélesedett a főiskolai szintű alapképzések skálája. A Szolnoki Főiskola 2011-ben 8 főiskolai alapszak (4 üzleti és 4 műszaki-agrár), 15 felsőfokú szakképzési szak és több szakirányú továbbképzést kínált. Létezett szakmai-gyakorlati és szaknyelvi képzés is.

Szolnokon, Budapesten és Kiskunfélegyházán folyt diplomás képzés, ezen kívül 2011-ben több mint húsz partneriskolában tanulhattak felsőfokú szakmenedzseri képzésben. A hallgatók az évközi szakmai gyakorlatot Szolnokon tanéttermünkben, tanszállodánkban, szakmai kabineteinkben, Mezőtúron pedig a korszerűen felszerelt műhelyekben és a tangazdaságban tölthetik. A tanulmányok végén lévő gyakorlatra széles kapcsolatrendszerünknek köszönhetően hazai és multinacionális vállalkozások várják hallgatóinkat.

A nappali tagozatos képzés mellett levelező formában, hétvégi konzultációkkal támogatjuk az ismeretek elsajátítását. Akinek munkabeosztása nem teszi lehetővé a konzultációkon való részvételt, annak távoktatási formában, korszerű informatikai támogatás mellett kínáljuk a diploma megszerzésének lehetőségét.

Alapképzéseink

Az első diplomát adó felsőfokú képzési szint az érettségi után az alapképzés (bachelor, BA vagy BSc). Sikeres elvégzésével szakképzettség szerezhetsz, valamint feljogosít a mesterképzés megkezdésére.

Üzleti szakok:

 • Kereskedelem és marketing (BA) szak
 • Nemzetközi gazdálkodás (BA) szak
 • Pénzügy és számvitel (BA) szak
 • Turizmus-vendéglátás (BA) szak

Műszaki és Agrár szakok

 • Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki (BSc) szak
 • Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki (BSc) szak
 • Mezőgazdasági mérnöki (BSc) szak
 • Műszaki menedzser (BSc) szak

További információ az képzéseinkről a https://web.archive.org/web/20120817153321/http://oktatas.szolfportal.hu/ alportálunkon.

Felsőfokú szakképzéseink A felsőfokú szakképzési szakjainkon olyan szakembereket képezünk, akik megfelelő elméleti tudás birtokában képesek a gyakorlati feladatok magas színvonalú ellátására, és a napi kihívásoknak megfelelően a munkaerőpiac elvárásainak is megfelelnek.

Szakirányú továbbképzéseink

Az életen át tartó tanulás filozófiájának megfelelően a Szolnoki Főiskola is rendelkezik olyan képzésekkel, melyek kifejezetten a diplomások szakmai tudásának mélyítését, vagy újabb tudományterületre történő bevezetését jelenti.

A Felsőfokú- és Szakirányú továbbképzéseinkről bővebben a https://web.archive.org/web/20120817153321/http://oktatas.szolfportal.hu/ alportálunkon olvashat.

Angol nyelvű képzéseink

Miért érdemes? Mert ez lehetőség a magas szintű szakmai nyelvtudás és a nemzetközi diploma mellett nemzetközi környezetben tanulásra, lehetőség más nemzetiségű emberekkel való megismerkedésre, együtt tanulásra, együtt gondolkodásra.

További információk a https://web.archive.org/web/20161009135436/http://english.szolfportal.hu/ alportálunkon találhatók

Idegennyelv-oktatás, vizsgáztatás

A Szolnoki Főiskolán működő Idegen Nyelvi Tanszék - képzéstől függően - hat idegen nyelvet oktat: angol, német, francia, olasz, spanyol és orosz nyelvet. A gazdasági szaknyelvet oktató nyelvtanáraink jól felkészült szakemberek, több éves gyakorlattal rendelkeznek, valamint rendszeresen részt vesznek gazdasági szaknyelvi vizsgáztatásban és az ehhez kapcsolódó továbbképzéseken. Több anyanyelvi oktatója van Tanszékünknek, akik például az idegen nyelvi kommunikációs készség hatékony fejlesztésében segítik hallgatóinkat.

A szaknyelvi tanulmányok sikeres folytatásához elengedhetetlenül szükséges egy stabil általános nyelvi tudás. Az első évfolyamra iratkozott hallgatók szintfelmérő vizsgát tesznek (írásbeli és szóbeli vizsga), majd egyénre szabott tájékoztatást kapnak nyelvtudási szintjükről. Azoknak a hallgatóknak, akik nem rendelkeznek megfelelő nyelvi előképzettséggel, általános nyelvi felzárkóztatókat szervez Tanszékünk. A meghirdetett felzárkóztatókra azokat a hallgatókat is várjuk, akik szeretnék szinten tartani nyelvtudásukat.

A Főiskola három gazdasági nyelvvizsgaközpont akkreditált vizsgahelye: LCCIEB, BGF NYTK és Zöld Út. Az Idegen Nyelvi Tanszéken négy nyelvből lehet szaknyelvi vizsgát tenni: angol, német, francia és orosz nyelvből.

További információk az Idegen Nyelvi Tanszék oldalain

Fontosabb címek: Tanulmányi és Oktatásszervezési Központ

Szakképzési és Felnőttképzési Csoport

Szolnoki Főiskola Könyvtára

Kollégiumok

Student Kollégium 5000 Szolnok, Mártírok útja 12-14.

ÁÉV Kollégium 5000 Szolnok, Mártírok útja 8-10.

KOLLÉGIUMI TITKÁRSÁG

Források[szerkesztés]

 1. Egy év után nincs többé Pallasz Athéné Egyetem. hvg.hu (2017. június 13.) (Hozzáférés: 2018. május 22.)
 2. Mérleg, 1976 (20. évfolyam, 1-12. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. február 17.)
 3. Népszava, 1979. augusztus (107. évfolyam, 178-203. sz.) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. február 17.)
 4. Magyar Nemzet, 1998. október (61. évfolyam, 230-255. szám) | Arcanum Digitális Tudománytár. adt.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. február 17.)
 5. Új kormányablak nyílt Szolnokon. orientpress.hu. (Hozzáférés: 2022. február 17.)
 6. Szolnoki Főiskola információk. Városom.hu (Hozzáférés: 2018. május 22.)
 7. Köszöntő | Debreceni Egyetem. szolnokcampus.unideb.hu. [2022. február 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 17.)
 • Szolnoki Főiskola, rektori hivatal