Báb el-Mandeb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Báb el-Mandeb
A Báb el-Mandeb űrfelvételen
A Báb el-Mandeb űrfelvételen
Országok Dzsibuti  Jemen
Helya Vörös-tenger és az Ádeni-öböl (Indiai-óceán) között
Legkisebb szélesség27 km
Elhelyezkedése
Báb el-Mandeb (Afrika)
Báb el-Mandeb
Báb el-Mandeb
Pozíció Afrika térképén
é. sz. 12° 35′, k. h. 43° 20′Koordináták: é. sz. 12° 35′, k. h. 43° 20′
A Wikimédia Commons tartalmaz Báb el-Mandeb témájú médiaállományokat.

A Báb el-Mandeb (arab betűkkel باب المندب – Bāb al-Mandab; klasszikus ejtés szerint Báb al-Mandab) tengerszoros, mely a Vörös-tengert köti össze az Indiai-óceánnal (közelebbről az Ádeni-öböllel) az ázsiai Arab-félsziget és Afrika elválasztásával. Nevének jelentése arabul „a siralom kapuja”, ami veszélyes hajózhatóságára utal, ennek ellenére a mai napig forgalmas nemzetközi hajóút.

A jemeni Rász Menheli és dzsibuti Rász Sziján fokok között húzódó szorost Perim szigete választja ketté, mely jemeni fennhatóság alá tartozik. A dzsibuti partok mentén fekszik a hét apró szárazulatból álló Hét Fivér – vagy arab nevén Szavabi – szigetcsoport.

Perim és az Arab-félsziget között található a kb. 3 kilométer széles és mintegy 30 méter mély Báb Iszkender (Iszkender-szoros), míg a sziget és az afrikai partok közti Dakt el-Majún mintegy 25 kilométer széles, és átlagos mélysége kb. 310 méteres. A keleti csatornán a Vörös-tenger felé vezető felszíni áramlás az uralkodó, míg a nyugatin erősek az ellenkező irányú, felszín alatti áramlatok.