Az erőszakos zsaru

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az erőszakos zsaru
(その男、凶暴につき (Szono otoko, kjóbó ni cuki))
1989-es japán film

Azuma élete nem könnyű: az is előfordul, hogy pisztolyt szegeznek a fejének
Azuma élete nem könnyű: az is előfordul, hogy pisztolyt szegeznek a fejének
Rendező Kitano Takesi
Műfaj
Forgatókönyvíró Nozava Hiszasi
Főszerepben Kitano Takesi
Zene Kume Daiszaku
Gyártás
Ország Japán
Nyelv japán
Játékidő 103 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1989
  • 1989. augusztus 12. (Japán)[1]
  • 1999. július 16. (Amerikai Egyesült Államok)[1]
Korhatár18 IV. kategória (F/4099/J)
További információk

Az erőszakos zsaru (eredeti címén, japánul その男、凶暴につき (Szono otoko, kjóbó ni cuki)) egy 1989-ben bemutatott japán bűnügyi film Kitano Takesi rendezésével és főszereplésével; a rendező első filmje. Témája egy törvénytelen, de hatásos, erőszakos módszereket alkalmazó rendőr és a rendőrséggel is összefonódott kábítószermaffia harca.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet főszereplője Azuma, az „erőszakos zsaru”, aki előszeretettel alkalmaz a bűnelkövetőkkel, vagy akár saját személyes ellenfeleivel szemben is erőszakos módszereket, például kihallgatások, vallatások során. Ezek a módszerek azonban törvénytelenek, így az új rendőrfőnök hamarosan nagyobb visszafogottságot kér tőle.

A kábítószermaffia elleni harcban azonban Azuma nem tudna visszafogottság nélkül érvényesülni. Új munkatársával, a fiatal, naiv, sőt, kissé ügyetlennek tűnő Kikucsival többször is bűnözők nyomába erednek, de a fő bonyodalmat az okozza, amikor egy hídra felakasztva találják Azuma egyik barátját, a kábítószermaffiával is kapcsolatban álló rendőrt, Ivakit. Hivatalosan öngyilkosságnak minősítik az esetet, de Azuma tudja, hogy nem az volt. Megtudja, hogy egy „őrült” bérgyilkos, Kijohiro ölte meg Nitónak, a bűnözők vezérének utasítására. Amikor Kijohiro is a kezei közé kerül, őt is megveri, pisztolyt is fog rá, de saját társai fogják vissza, nehogy megölje. Az eset miatt azonban elbocsátják a rendőrségtől, így saját kezébe veszi az ügyet, egyik régi ismerősétől még illegális pisztolyt is beszerez. Egyszerűen besétál Nito irodájába, beszélnek pár szót, majd előkapja a pisztolyt és agyonlövi a vezért. Mindeközben Kijohiro és néhány társa fogva tartja Azuma húgát, Akarit, aki kábítószerfüggővé is válik és bármit megtesz, hogy az anyaghoz hozzájusson.

A film végén egy sötét parkolóházban találkozik Azuma és Kijohiro, ahol egymásra lőnek. Azuma is megsérül, de életben marad, a bérgyilkos viszont meghal. Ekkor megjelenik Akari, és a holttest ruháját lázasan kezdi átkutatni, hátha talál ott kábítószert. Azuma nem bírja elnézni, mit tettek húgával, ezért őt is lelövi. Hirtelen azonban újabb lövés dördül valahonnan, és Azuma is holtan esik össze. Kiderül, hogy Nito egyik fő embere lőtt. A záró jelenetben már ez a férfi ül Nito korábbi székében, és fogadja a hozzá érkező vendéget: az eddig naivnak hitt kisrendőrt, Kikucsit: a valójában ravasz fiatalember lesz ezentúl az, aki a halott Ivakit helyettesíti a rendőrség és a bűnözők közötti kapcsolattartásban.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

1990 Japán akadémiai díj Népszerűségi díj Kitano Takesi Elnyerte
1990 Japán akadémiai díj Legjobb férfi színész Kitano Takesi Jelölés
1989 Nikkan Sports filmdíj Legjobb új tehetség Kitano Takesi Elnyerte
1990 Jokohamai filmfesztivál Legjobb rendező Kitano Takesi Elnyerte

Források[szerkesztés]

  1. a b Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. április 20.)