Az Oroszországi Föderáció északi, szibériai és távolkeleti őslakos kis létszámú népei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Oroszországi Föderáció északi, szibériai és távolkeleti őslakos kis létszámú népei (oroszul: коренные, малочисленные народы Севера, Сибири и Дальнего Востока Российской Федерации), gyakori rövidebb alakban: északi őslakos népek (коренные народы Севера) az oroszországi népek egy olyan kisebbségi csoportját alkotják, melyet a központi törvényhozás külön nevesít.

Törvény szerinti meghatározásuk[szerkesztés]

A föderáció 2000. július 20-i 104. számú, többször módosított törvénye ebbe a csoportba sorolja azokat a népeket, „amelyek az északi, szibériai és távolkeleti körzetekben őseik hagyományos lakóterületein élnek, hagyományos életmódot és gazdasági tevékenységet folytatnak, lélekszámuk kevesebb mint 50 000 fő és magukat önálló etnikai közösségként határozzák meg.”[1] Az északi őslakos népek érdekeinek védelmére, társadalmi szervezeteinek összefogására 1990-ben nonprofit szervezet alakult.

A 2006-ban elfogadott és 2011-ben módosított hivatalos listán 40 északi őslakos kis létszámú nép neve szerepel. Az alábbi lista zárójelben feltünteti a népességi adatokat is, a 2010. évi népszámlálás szerint. A második listában ugyanezek a népnevek betűrendben szerepelnek.

Felsorolás nyelvcsaládok szerint[szerkesztés]

Mandzsu-tunguz nyelvek[szerkesztés]

Összesen: 76 263 fő

Finnugor nyelvek[szerkesztés]

Összesen: 50 919 fő

Szamojéd nyelvek[szerkesztés]

Összesen: 49 378 fő

Török nyelvek[szerkesztés]

Összesen: 42 340 fő

Paleoszibériai nyelvek[szerkesztés]

Összesen: 37 562 fő

Szláv nyelvek[szerkesztés]

Sino-tibeti nyelvcsalád[szerkesztés]

Felsorolás betűrendben[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]