Az öldöklő angyal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az öldöklő angyal
(El ángel exterminador)
1962-es mexikói film

The Exterminating Angel logo.png
Enrique Rambal, Augusto Benedico, Luis Beristáin, Enrique García Álvarez, Patricia Morán y Silvia Pinal en El Ángel Exterminador (1962).jpg
Rendező Luis Buñuel
Producer Gustavo Alatriste
Műfaj
Forgatókönyvíró Luis Buñuel
Főszerepben Silvia Pinal
Enrique Rambal
Claudio Brook
José Baviera
Zene Raúl Lavista
Operatőr Gabriel Figueroa
Vágó Carlos Savage
Gyártás
Gyártó Producciones Gustavo Alatriste
Ország Mexikó
Nyelv spanyol
Játékidő 95 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Altura Films International
BemutatóFranciaország 1962. május
Spanyolország 1962. december 16.
USA 1967. augusztus 21.
KorhatárMagyarország 12 év
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Az öldöklő angyal témájú médiaállományokat.

Az öldöklő angyal (eredeti spanyol címén: El ángel exterminador) Luis Buñuel spanyol filmrendező 1962-ben bemutatott filmje, a filmtörténet egyik klasszikus alkotása.

A film egyik sztárja Silvia Pinal, producere a színésznő akkori férje, Gustavo Alatriste volt. Forgatókönyvét a rendező, Buñuel írta. Ez a hármas egy filmtrilógiát készített együtt, ezek közül időben a második volt Az öldöklő angyal.

Háttér[szerkesztés]

A spanyol polgárháborút követő hosszú száműzetése után Buñuelt 1960-ban Francisco Franco tábornok, a spanyol diktátor hazahívta, hogy hazájában készítsen filmeket. Hamarosan Buñuel le is forgatta első hazájában készített filmjét, a Viridianát: ő maga írta és rendezte, a főszereplő Silvia Pinal volt, a producer pedig a férje, Gustavo Alatriste. Az 1961-ben megjelent film Spanyolországban és a Vatikánban is vitát kavart és elrendelték, hogy minden létező kópiáját semmisítsék meg. A film azonban elnyerte az Arany Pálmát az 1961-es cannes-i fesztiválon, a Párizsba küldött kópiák így megmaradtak és újramásolták őket. Spanyolországban csak 16 évvel később, 1977-ben mutatták be a Viridianát.

A Viridiana botránya után Buñuel úgy döntött, hogy visszatér Mexikóba. Csapatát azonban megtartotta. mivel Pinallal a főszerepben újabb filmet készült forgatni. A film eredeti címe „A Gondviselés utca számkivetettjei” lett volna, de Buñuel végül Az öldöklő angyal címet adta neki, felhasználva ebben barátja, José Bergamín ekkortájt készülő, de befejezetlenül maradt darabját. A filmet 1962-ben mutatták be Mexikóban.

A Pinallal és Alatristéval közösen készített trilógiáját Buñuel 1965-ben fejzte be, amikor leforgatta az Oszlopos Simeon című filmjét.

Szereplők[szerkesztés]

  • Leticia – Silvia Pinal
  • Edmundo Nobile – Enrique Rambal
  • Julio – Claudio Brook
  • Leandro Gomez – José Baviera
  • Alicia de Roc – Jacqueline Andere

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Cannes-i filmfesztivál (1962)
Bodil-díj (1963)

További információk[szerkesztés]