Avtogyizel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Avtogyizel
ЯМЗ.png
ЯМЗ проходная 2014.jpg
Típus nyílt részvénytársaság
Alapítva 1916
Székhely Jaroszlavl,  Oroszország
Vezetők Viktor Szergejevics Kadilkin (vezérigazgató)
Alapító Vlagyimir Lebegyev
Iparág gépgyártás
Tulajdonos Oleg Vlagyimirovics Gyeripaszka
Forma részvénytársaság
Termékek dízelmotorok
Anyavállalata GAZ Csoport

Az Avtogyizel weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Avtogyizel témájú médiaállományokat.

Az Avtogyizel (oroszul: Автодизель), más ismert nevén Jaroszlavli Motorgyár, rövidítve JaMZ (ЯМЗ – Ярославский моторный завод [Jaroszlavszkij motornij zavod]) az oroszországi Jaroszlavlban működő gépgyártó vállalat, fő tevékenysége járművekben alkalmazott dízelmotorok és dízel-generátorok gyártása, tevékenysége felöleli a motorgyártás teljes ciklusát. A vállalat a GAZ Csoport holding része, a Jaroszlavli Üzemanyag-rendszerek Gyárral (JaZTA) és a Jaroszlavli Dízelberendezések Gyárával (JaZDA) alkotják a GAZ motorgyártó divízióját, a Szilovije agregati – Grupa GAZ holdingot. Az 1950-es évek végéig főként tehergépkocsikat, autóbuszokat gyártott, ezt követően álltak át a dízelmotorok gyártására. Az 1970-es évektől vált a gyár az egyik vezető szovjet, illetve oroszországi motorgyártó vállalattá.

Története[szerkesztés]

A céget 1916-ban alapította részvénytársasági formában személygépkocsik gyártására Vlagyimir Lebegyev orosz vállalkozó a kormánynak az oroszországi autógyártás meghonosítását célzó programja keretében. Az eredeti tervek szerint licenc-gyártás keretében Lebegy (vagy Lebegy–A) néven évi 750 darabot állítottak volna elő a nagy-britanniai Crossley cég személygépkocsijából, valamint gyártották volna a gépkocsihoz annak 4478 cm³-es négyhengeres benzinüzemű motorját is. A sorozatgyártás azonban az októberi forradalomig nem indult be. Mindössze egy Lebegy típusú járművet állítottak elő, bár az sem kizárt, hogy az is Nagy-Britanniában készült.[1]

A forradalom után államosították, ezt követően Első Állami Gépjárműjavító Üzemként működött. 1925-től a gyár a 3 tonna teherbírású Ja–1 tehergépkocsikat gyártotta, melybe az AMO–F–15 tehergépkocsi F–15 jelzésű motorját szerelték. A vállalatot 1926-ban átnevezték 3. sz. Jaroszlavli Állami Autógyár (Jaroszlavszkij goszudarsztvennij avtomobilnij zavod), majd 1933-ban Jaroszlavli Autógyár (Jaroszlavszkij avtomobilnij zavod) névre. Az 1929–1933 közötti (de egy évvel korábban teljesített) első ötéves terv éveiben a gyár jelentős fejlődésen ment keresztül. Új üzemcsarnokokat építettek, miközben a dolgozók létszáma ötszörösére növekedett. 1931-ben kezdődött a 8 tonna teherbírású Ja–10 tehergépkocsi, 1932-ben a Ja–2 autóbusz, 1935-ben a 4 tonnás JaSZ–1 tehergépkocsi, majd 1936-ban a JaTB–1 trolibusz sorozatgyártása. A Jaroszlavlban gyártott tízezredik jármű 1935-ben készült el. A második világháború idején a Ja–12 típusú lánctalpas tüzérségi vontatót gyártották.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Avtogyizel témájú médiaállományokat.