Ausztria szövetséges megszállása

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ausztria szövetséges megszállása
19451955
Ausztria szövetséges megszállása zászlaja
Ausztria szövetséges megszállása zászlaja
Ausztria megszállási övezetei
Ausztria megszállási övezetei
Általános adatok
Fővárosa Bécs
Hivatalos nyelvek német
Kormányzat
Államfő
Kormányfő
ElődállamUtódállam
 Harmadik BirodalomAusztria 
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ausztria szövetséges megszállása témájú médiaállományokat.

Ausztria megszállása 1945-től, a Vörös Hadsereg benyomulásától 1955-ig, az osztrák államszerződés aláírásáig tartott.

Bécs felszabadítása után a Vörös Hadsereg tovább nyomult nyugat felé, miközben nyugatról és északról a szövetséges csapatok is behatoltak Ausztriába. Még folytak a harcok, az új ideiglenes kormány újra hatályba helyezte a szövetségi alkotmányt.

A második világháború befejeztével a győztes nagyhatalmak csapatai elfoglalták és egy évtizeden át megszállva tartották a négy megszállási övezetre osztott Ausztriát. Ausztriára a háború után nem Németországgal együttműködő, hanem Németország által leigázott államként tekintettek. Ez a magyarázata annak, hogy az ország megtarthatta 1938-as határait, és nem kellett kártérítést fizetnie sem.

Egy kommunista irányítású hatalomátvételi kísérlet (Koplenik-puccs) kudarca után 1955-ben a Szovjetunió bejelentette, hogy hajlandó kivonulni, de cserébe meg kell tiltani Ausztriának a Németországgal való gazdasági és politikai egyesülését, és az újra felfegyverzést. Németországot pedig kötelezni kell, hogy lemondjon minden Ausztriát érintő igényéről. Ezzel a nyugati szövetségesek is egyetértettek. 1955. május 15-én Bécsben aláírták az államszerződést, melyben az ország visszakapta szuverenitását. A megszállók kivonulása után Ausztria örökös semlegességét alkotmányban rögzítették.