Ugrás a tartalomhoz

Atrek (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Atrek, Etrek
Közigazgatás
OrszágokIrán, Türkmenisztán
TelepülésekSirván
Földrajzi adatok
Hossz669 km
Vízhozam9,2 m³/s
Vízgyűjtő terület27 300 km²
ForrásKopet-dag
é. sz. 37° 06′ 09″, k. h. 58° 34′ 41″
TorkolatKaszpi-tenger
é. sz. 37° 09′ 06″, k. h. 54° 00′ 09″
Elhelyezkedése
Térkép
Az Atrek folyó Irán és Türkmenisztán térképén
Az Atrek folyó Irán és Türkmenisztán térképén
A Wikimédia Commons tartalmaz Atrek, Etrek témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Atrek vagy Etrek (perzsául: اترک) Irán északkeleti részéből, a Kopet-dag hegységből eredő folyó. Nyugati irányba folyik és 669 km megtétele után Türkmenisztán területén éri el a Kaszpi-tenger délkeleti sarkát. A folyó vízének nagyarányú mezőgazdasági felhasználása miatt csak az áradási időszakokban torkollik ténylegesen a Kaszpi-tengerbe.

Leírása[szerkesztés]

Az Atrek Türkmenisztán egyetlen Kaszpi-tengerbe ömlő folyója, hossza 669 km, vízgyűjtő területe 27.300 km².

A folyó Északkelet-Irán hegységeiből ered, a Kopet-dag gerincén elolvadó hó és az esővíz táplálja, így vize a tavasz végére sekéllyé válik. Emellett a folyó vízének nagy részét a környező területek öntözésére használják, így csak áradások idején éri el a Kaszpi-tengert.

A folyó először északnyugati, aztán nyugati irányba folyik. Miután találkozik a Sumbar folyóval (37° 59' 28" É 55° 16' 29" K) az Atrek az Irán és Türkmenisztán közötti határt képezi. A Kaszpi-tenger délkeleti csücskében az Asztrabad-öböltől északra lévő Hasszan-Kuli-öbölbe ömlik.[1]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Atrak című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]