Arzsán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Arany nyakék az arzsáni lelőhelyről
Arzsán (Tuva)
Arzsán
Arzsán
Arzsán a Tuva Köztársaságban

Arzsán (oroszul Аржан) község Tuvában, a Szaján hegység déli részén. A település a mellette föltárt szaka („szkíta”) királysírok kapcsán lett nevezetes.

Ásatások Arzsánban[szerkesztés]

Az első királysírt a 60-as években tárták föl a szovjet régészek. A szkíta kurgánsírra hatalmas méretű volt és számos régészeti lelet került elő belőle: a fegyverzet, a lószerszám, az életmód tartozékai. Az ásató régészek megállapítása szerint a tárgyak és a műveltség a korai vaskorra datálható (pontosabban a Kr. e. 9. és 8. sz. közötti időkre). A második királysírt 2001-től kezdve tárták föl orosz-német együttműködés keretében. Itt érintetlen királysírt találtak. Ahogyan azt a paziriki szkíta királysírok esetében Rugyenko és munkatársai leírták, a fából ácsolt gerendasír építményt négy-öt méteres mélységben találták meg a föld alatt. A sírkamra padlóján a szkíta fejedelem és vele eltemetett felesége maradványai hevertek királyi gazdagságban elborítva aranylemezkékkel, melyek egykor ruhájukat díszítették. Az Arzsán-2 ásatás során mintegy 9000 aranytárgy került elő 26 sírból, de ezek többsége a fejedelmi sírból került elő. A szomszédos területen város nyomaira is bukkantak. A tuvai régészet még számos meglepetéssel szolgálhat az eurázsiai múltat kutató tudósok számára.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Edwards, M. (2003): Masters of Gold. ’’National Geographic Magazine’’, 2003, June
  • Rudenko, Sz. I. (1953): Kul'tura naseleniia Gornogo Altaia v skifskoe vremia (" (The Population of the High Altai in Scythian Times")(Moscow and Leningrad, 1953) fordítása angolra: Frozen Tombs of Siberia: The Pazyryk Burials of Iron Age Horsemen, M.W. Thompson, tr. (University of California Press, Berkeley) 1970. ISBN 0-520-01395-6

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Arzhan kurgan
A Wikimédia Commons tartalmaz Arzsán témájú médiaállományokat.