Ardennek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ardennek
Frahan JPG01.jpg
Hegység Rhenish Massif
Legmagasabb pont Signal de Botrange
Elhelyezkedése
Ardennek (Belgium)
Ardennek
Ardennek
Pozíció Belgium térképén
é. sz. 50° 15′, k. h. 5° 40′Koordináták: é. sz. 50° 15′, k. h. 5° 40′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ardennek témájú médiaállományokat.

Az Ardennek (les Ardennes) egy kiterjedt erdős régió Belgiumban és Luxemburgban; átnyúlik Franciaországba is. A legmagasabb pontja a Botrange (Belgium ; 694 m).

Földrajz[szerkesztés]

Az Ardennek nagy részét sűrű erdők borítják. A hegyek átlagos magassága 350-500 m, de a Hautes Fagnes környékén, Belgium északkeleti részé meghaladják 650 m magasságot is. A régió jellemzője a gyors folyású folyók által vájt völgyek, amelyek közül a Meuse (Maas) a legfontosabb. Fontos városai Liège és Namur, mindkettő a Meuse völgyében. Az Ardennek viszonylag gyéren lakott vidék.

Az Eifel-hegység keleten kapcsolódik az Ardennekhez, ugyanazon geológiai folyamat során alakultak ki. Ennek ellenére két külön egységre osztják.

A Meuse folyó a Francia Ardennekben

Történelem[szerkesztés]

Vaddisznók az Ardennekben

A régió neve a latin Arduenna Silva-ból jön. Ez volt a neve annak a hatalmas erdőségnek, amely a Sambre folyótól a Rajnáig terjedt. Az mai Ardennek ennél kisebb területet foglal.

Az Ardennek fontos stratégiai helyzete miatt az évszázadok során sok csata helyszíne volt. Korábban tartozott Franciaországhoz, Németországhoz, Hollandiához is. A 20. században az Ardennek alkalmatlannak mutatkozott nagymértékű katonai műveletekhez nehéz domborzata és keskeny kommunikációs vonalai miatt. Mégis, az első és második világháborúban a németek sikeresen hatoltak át rajta és támadták meg Franciaország kevésbé védett vidékeit.

Gazdaság[szerkesztés]

Az Ardennek egyenetlen földje komolyan akadályozza a mezőgazdaságot, de fában és ásványokban gazdag. Egykor szénben gazdag volt, de mára a szénbányái kihaltak. Liège és Namur fontos ipari központ. Turisztikai központ.