Arco della Pace

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Arco della Pace
Az Arco della Pace
Az Arco della Pace
Típus
Építész(ek) Luigi Cagnola
Tulajdonos Milánó
Elhelyezkedése
Arco della Pace (Milánó)
Arco della Pace
Arco della Pace
Pozíció Milánó térképén
é. sz. 45° 28′ 33″, k. h. 9° 10′ 21″Koordináták: é. sz. 45° 28′ 33″, k. h. 9° 10′ 21″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Arco della Pace témájú médiaállományokat.

Az Arco della Pace (Béke-kapu vagy Diadalív) egy milánói műemlék a Parco Sempione Castello Sforzescóval ellentétes oldalán, a Piazza Sempionén.

Leírása[szerkesztés]

A diadalívet Luigi Cagnola tervezte, a lombardiai klasszicizmus jegyében. 1807-ben kezdték el építeni Napóleon fényes győzelmeinek emlékére. A római diadalívekhez hasonlatos emlékmű építése azonban félbeszakadt és csak I. Ferenc osztrák császár kezdeményezésére folytatták 1815-ben. Ekkor már nem Napóleon, hanem az 1815-ös bécsi békeszerződés emlékére, melyben Lombardia, így Milánó is a Habsburg Birodalom része lett ismét, a Lombard–Velencei Királyság keretében. A kapu építését Cagnola folytatta, halála után pedig Francesco Londonio és Francesco Peverelli.

A napóleoni diadalokat megörökítő korábbi domborműveket az építés későbbi szakaszában Napóleon elvesztett ütközeteiből vett jelenetekkel egészítették ki. A háromnyílású diadalív pontosan Garibaldi (jóval később, már az Olasz Királyság idején készült) szobrának, a Piazza Castello kútjának, továbbá a Sforza-kastély első és hátsó kapujának tengelyében áll. Magassága 25, szélessége 24 m, elől-hátul négy-négy oszlop díszíti. Tetejének közepén a Sangiorgio alkotta hatlovas kocsi hatalmas bronzszobra, valamint a négy sarkán álló lovas istennőszobrok (Giovanni Putti művei) a békét jelképezik.

Felhasznált irodalom[szerkesztés]

  • Blanchard Paul: Northern Italy (Blue Guide sorozat), W. Norton Company, London, 2005, ISBN 978-0393327304
  • Fajth Tibor: Itália Panoráma útikönyvek, Athenaeum Nyomda, Budapest, 1980 ISBN 963-243-235-5
  • Lindner László: Milánó és az északolasz tóvidék, Panoráma útikönyvek, Franklin Nyomda, Budapest, 1984, ISBN 963-243-281-9