Aranyosarcú kakadu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Aranyosarcú kakadu
Gelbwangenkakadu 8559.jpg
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Család: Kakadufélék (Cacatuidae)
Alcsalád: Valódi kakaduformák (Cacatuinae)
Nem: Cacatua
Alnem: Cacatua
Faj: C. sulphurea
Tudományos név
Cacatua sulphurea
(Gmelin, 1788)
Elterjedés
Cacatua sulphurea range map.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Aranyosarcú kakadu témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Aranyosarcú kakadu témájú médiaállományokat és Aranyosarcú kakadu témájú kategóriát.

Az aranyosarcú kakadu vagy kis sárgabóbitás kakadu (Cacatua sulphurea) a madarak osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjéhez és a kakadufélék (Cacatuidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Indonézia szigetein honos. Indonéziában előfordult korábban a Kis-Szunda-szigeteken (Balitól keletre Timor szigetéig, itt a sziget keleti politikailag önálló felén, Kelet-Timoron is él), Celebeszen és a szomszédos szigeteken, valamint a Jávai-tengeren található Masalembu-szigeteken. Mára több helyen nagyon megritkult, egyes helyekről ki is halt.

Kedvelt kalitkamadár, megritkulásához is részeben a nagy arányú illegális vadbefogás járult hozzá. Ázsia délkeleti részén, több helyen nagy méretű tenyésztelepeken szaporítják, ahonnan sok helyütt szöknek el madarak. Szingapúrban mára önfenntartó vadon élő állományai jöttek létre.

Trópusi esőerdők lakója.

Alfajai[szerkesztés]

  • Cacatua sulphurea sulphurea – Celebesz és Butong szigete
  • Cacatua sulphurea parvulaTimor kakadu; Timor szigete (Kelet-Timor is)
  • Cacatua sulphurea abbotti – Masakambing szigete, a Masalembu-szigetek közül, kritikusan megritkult alfaj
  • Cacatua sulphurea citrinocristatanarancsbóbitás kakadu, alapszíne sárgásabb, mint a többi alfajé, pofafoltja és bóbitája narancsszínű. Szumba szigetén él. Könnyen szelídíthető, nagyon barátságos madár.

Korábban több alfaját is elismerték, ilyen volt például a Cacatua sulphurea djampeana, mely a Celebesz környékén található Djampea, Alor és Pantar szigeteken él, és a Cacatua sulphurea occidentalis, mely Bali, Lombok, Sumbawa, Flores és néhány kisebb szigeten honos. Ezeket ma az alapfajba beolvasztották.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 33 centiméter, testtömege 308-380 gramm. Alapszíne fehér, fültájékán élénksárga folt látható. Bóbitája élénk citromsárga színű. Nyakán kétoldalt és a hasán a tollak töve sárgás színű. Szemgyűrűje krémfehér.

Arcrészé sárga
Narancsbóbitás kakadu

Életmódja[szerkesztés]

Párban vagy kisebb csoportban él. Ahol több az ennivaló nagyobb csapat is összeverődhet. Félénk természetű, de olykor táplálékért a falvak kertjeibe is bemerészkedhet, de ilyenkor is nagyon óvatos madár.

Szaporodása[szerkesztés]

az őszi hónapokban faüregekben költ, mindig vízközelben. Fészekalja 2-3, kivételesen 5 tojásból is állhat, melyen 24 napig kotlik.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Aranyosarcú kakadu a Kuala Lumpur-i Madárparkban

Eredetileg elég gyakori fajnak számított őshazájában, de állományai a 20. század második felében nagyon megritkultak, sok helyütt teljesen összeomlott a populáció és lokálisan sokfelé kihalt a faj. A megritkulások elsőrendű oka a díszmadár-kereskedelmi célú illegális befogás. Ezenkívül az erdőirtások is nagyban hozzájárultak az egyedszám csökkenéséhez.

Jelenleg a Szumba szigetén élő narancsbóbitás alfajból él a legtöbb egyed, a szigeten nagyjából 3200 madár élhet. Ezek azonban nem alkotnak egységes populációt, hanem több mint 30 kisebb erdőfoltban szétszórva élnek a szigeten.

Az alapfajból a legnagyobb populáció Komodo szigetén van, ahol nagyjából 500 egyed élhet. Itt elsősorban a híres komodói varánusz túlélése céljából létrehozott nemzeti parkban vannak a madarak részben védve, mivel itt tilos a favágás és a nagyszámú turista miatt a park védelmét fokozták és az illegális befogásokat jóval keményebben visszaszorították, mint máshol Indonéziában. Kisebb populációi élnek még jelenleg is Celebesz, Buton, Moyo és Timor szigetén is.

A kisebb szigeteken élő madarak sorsa sok esetben teljesen bizonytalan, a Cacatua sulphurea abbotti alfajból Masakambing szigetén 2008-ban már csak 10 egyedet találtak. Ezen alfaj sorsa nagyon bizonytalan, de nagy valószínűséggel a 21. század során ki fog halni.

Szingapúrban az elvadult populáció szerencsésen egyre nő, bár ezen madarak nem alfajtiszták. Néhány száz egyedből álló félvadon élő populációja van Hongkongban is.

Forrás[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]