Arab Köztársaságok Szövetsége

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Arab Köztársaságok Szövetsége
19721977
Arab Köztársaságok Szövetsége címere
Arab Köztársaságok Szövetsége címere
Arab Köztársaságok Szövetsége zászlaja
Arab Köztársaságok Szövetsége zászlaja
Általános adatok
FővárosaTripoli
Hivatalos nyelvekarab
Vallásiszlám
Kormányzat
Államformakonföderatív köztársaság
ElődállamUtódállam
 Egyiptomi Arab KöztársaságEgyiptomi Arab Köztársaság 
 Szíriai Arab KöztársaságSzíriai Arab Köztársaság 
 Líbia története Kadhafi idejébenLíbia története Kadhafi idejében 
A Wikimédia Commons tartalmaz Arab Köztársaságok Szövetsége témájú médiaállományokat.

Az Arab Köztársaságok Szövetsége (arabul اتحاد الجمهوريات العربية – Ittiḥād al-Ǧumhūriyyāt al-ʿArabiyya) Líbia, Egyiptom és Szíria névleges uniója volt, amely a pánarab nacionalizmus megvalósulása érdekében jött létre 1972-ben, majd 1977-ben Líbia kilépésével bomlott fel. Szíria 1980-ig, Egyiptom 1984-ig használta a szövetségi lobogót.

Története[szerkesztés]

1969-ben a nasszerista Moammer Kadhafi vezetésével a líbiai hadsereg megdöntötte Idrisz király hatalmát. Az energikus politikus felújította az Egyesült Arab Köztársaság 1961-es megszűnésével hamvukba halt összarab egységtörekvéseket, ezért 1972-ben Habib Burgiba tunéziai elnökkel megállapodott a Líbiát és Tunéziát összekapcsoló Arab Iszlám Köztársaság létrehozásáról, egyúttal Anvar Szadat egyiptomi és Háfez al-Aszad szíriai elnökkel megalakította az Arab Köztársaságok Szövetségét. A szövetséget mindhárom országban népszavazással fogadtatták el. Ez, bár arab elnevezése szerint föderáció vagy unió (ittihád) volt, a valóságban szimbolikus konföderációként működött: a három állam megőrizte kül- és belpolitikai önállóságát.

Az együttműködés csúcsa az 1973-as arab-izraeli háború volt: az egyiptomi haderő felkészülését és modernizációját jelentős részben líbiai olajdollárokból finanszírozták, és Kadhafi repülőket is küldött Szíria és Egyiptom összehangolt támadásának támogatására. A háború során Líbia volt az első arab állam, ami olajembargót jelentett be az Egyesült Államok ellen. Ezt követően azonban a harmonikus viszony megromlott, mivel Szadat az addigi szovjetbarát és Izrael-ellenes irányvonallal szakítva Amerika támogatását kezdte keresni, a zsidó állammal pedig normalizálni akarta viszonyát. Ez Kadhafi számára elfogadhatatlan volt, így az általa kezdeményezett szövetségnek Líbia kiléptetésével véget vetett 1977-ben. Szíria szintén nem lépett a békülés útjára, de csak 1980-ban döntött szövetségi zászló leváltásáról – ekkor az EAK Egyiptom által 1972-ig használt lobogóját választották szimbólumukul.

Források[szerkesztés]

  • Gazdik Gyula: A közel-keleti térség. In: 20. századi egyetemes történet. (II. kötet: Európán kívüli országok.) Szerk.: Németh István. Budapest, Osiris, 2006. ISBN 963-389-759-9. pp. 272-294
  • J. Nagy László: Az arab országok története a XIX-XX. században. Budapest, Eötvös József Kiadó, 1997. ISBN 963-9024-16-3