Ante Čiliga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ante Čiliga
Született1898. február 20.[1][2][3][4][5]
Marčana
Elhunyt1992. október 21. (94 évesen)[1][3][6][4][5]
Zágráb[7]
Állampolgársága
Foglalkozása
SírhelyeMirogoj temető

SablonWikidataSegítség

Ante Čiliga (Šegotići, 1898. február 20.Zágráb, 1992. október 21.) horvát kommunista politikus, újságíró. A Jugoszláv kommunista párt egyik alapító tagja. A sztálinizmussal való szembefordulása teszi híressé.

Élete és munkássága[szerkesztés]

A Šegotići nevű isztriai faluban született. Erősen hatott rá szülőföldjének etnikai tarkasága, később egyszerre vallotta magát szlávnak és franciának.

A párton belül a Politikai Bizottság tagja lett, majd a Borba című lap főszerkesztője, és a párt Horvátország ügyeivel megbízott regionális titkára. 1925 után először Bécsbe mint a JKP megbízottja, majd 1926 októberétől a Szovjetunióba költözött, ahol 1935 decemberéig maradt. Az első három évet Moszkvában töltötte, ahol tanította a pártiskolában a jugoszláv emigránsokat. 1930-ban a Leningrádi kommunista egyetemen oktatott. Az állambiztonság (GPU) letartóztatta, majd deportálta mert a szovjettől eltérő nézeteket fejtett ki. Három évet börtönben, majd két és fél évet szibériai száműzetésben töltött. Végül egy Gulag-táborban kötött ki. Öt év eltelte után sikerül elhagynia a Szovjetunió területét. Ez után Franciaországban és Olaszországban él. A JKP-ből 1929-ben zárták ki.

Ez után nem kívánt semmilyen politikai formációhoz tartozni, noha szocialista és demokratikus elveket vallott. Miután elhagyta a kommunizmust, anarchista teoretikus lett. Antisztálinista könyvét, A nagy hazugság országában címűt először franciául publikálta, könyve hírnevet szerzett neki. Életútja kanyargós, művei ma is érdekesek, olvasottak.

Művei[szerkesztés]

Művei többnyire nem olvashatók magyarul. Angolra is franciából fordították őket:

  • A nagy hazugság országában (Au Pays du Grand Mensonage) – később angol címe The Russian Enigma (Az orosz rejtély) lett ismertté – először 1938-ban jelent meg egy francia baloldali kiadónál. Ebben Szovjetunióbéli tapasztalatairól ír. Ezt a the Labour Book Service adta ki 1940-ben. A teljes szövegét az Ink Links adta ki 1979-ben.
  • Siberie, terre de l'exil et terre de l'industrialisation. 1950.

Magyarul olvasható[szerkesztés]

  • Ante Ciliga: A kronstadti lázadás = Anarchizmus. Századvég kiadó, Budapest, 1991. (The Kronstadt Revolt, pamfletjét eredetileg a the Freedom Press publikálta 1942-ben.) Az interneten is megtalálható: http://www.elib.hu/02000/02003/html/index.htm

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 29.)
  2. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  3. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b Babelio (francia nyelven)
  5. a b Proleksis enciklopedija (horvát nyelven)
  6. BnF források (francia nyelven)
  7. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 31.)

További információk[szerkesztés]

Róla szóló irodalom[szerkesztés]

  • "From Tito and the Comintern", Revolutionary History, Vol.8 No.1.
  • Anton Ciliga, The Russian Enigma, Ink-Links, 1979.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]