Pjotr Alekszejevics Kropotkin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Pjotr Kropotkin szócikkből átirányítva)
Pjotr Alekszejevics Kropotkin
Peter Kropotkin circa 1900.jpg
Született 1842. december 21. (régi i. sz. szerint december 9.)
Moszkva
Elhunyt 1921. február 8.(78 évesen)
Dmitrov
Sírhely Novogyevicsi temető
Állampolgársága
  • orosz
  • Russian Republic
  • Oroszországi Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársaság
Foglalkozása
Iskolái Szentpétervári Állami Egyetem
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Pjotr Alekszejevics Kropotkin témájú médiaállományokat.

Pjotr Alekszejevics Kropotkin (Moszkva, 1842. december 9.Dmitrov, 1921. február 8.) orosz herceg, anarchista, földrajztudós, a darwini evolúciós elmélet kihívója (kölcsönös segítség, mint természettörvény).

Élete[szerkesztés]

A cárizmus ellen lázadó radikális értelmiségiként hamar bebörtönözték, de sikerült nyugatra szöknie, s rövidesen az anarchista mozgalom vezetője lett. Kropotkin volt az anarchokommunizmus megalapítója. Nézetei szerint az államhatalom a kényszer és erőszak megtestesítője, pedig a kölcsönös segítségnyújtáson alapuló társulások nemcsak lehetségesek, de evolúciós szempontból magasabb rendűek is. Olyan decentralizált társadalom volt az eszmeképe, amelyben önálló kommunák egyesítik a városi civilizáció és tudományos alapú mezőgazdaság előnyeit.

A termelőeszközök közös tulajdonán nyugvó szolidáris közösségek híve volt, és nézeteit igyekezett az evolúció elméletével is tudományosan alátámasztani. Az általa ideálisnak tartott társadalom előképét a középkori városállamokban vélte felfedezni, amelyek hosszú időn át komoly önállóságra tudtak szert tenni. Az anarchista értelmiségiek feladata szerinte a forradalmi eszmék terjesztése a fennálló uralmi rend ellen, de nem gondolkodott önálló politikai szervezetben. A Nagy Októberi Szocialista Forradalom (1917) után visszatért Oroszországba, de csalódva a bolsevik rendszerben, visszavonult a politikától.

Az interneten elérhető művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]