Anianosz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Anianosz (5. század) ókeresztény író.

Egyiptomi szerzetes volt, Alexandriában alkotott Theophilosz pátriárka püspöksége idején az 5. század eleje környékén. Bírálta a világ történetét a kortárs Pandorosz bizánci szerzetes műveiben, mert a dátumok terén túlságosan a világi forrásokra támaszkodott a bibliai források helyett.

Theophilosz húsvéti kalendáriuma alapján kiszámította a húsvéti ciklust, a tizenkilenc éves Hold- és a huszonnyolc éves Nap-ciklus figyelembevételével. Számításai eredményeképp állította össze Világkrónikáját (412). Számításai szerint a világ teremtése i. e. 5492. március 25-én volt. Művei elvesztek, ő maga is csak a 9. századbeli krónikás, Geórgiosz Szünkellosz (Γεώργιος ὁ Σύγκελλος) elbeszéléseiből ismert.

Források[szerkesztés]

  • Vanyó László: Ókeresztény írók lexikona. Sajtó alá rend. és a bibliográfiát összeáll. Perendy László. Budapest: Szent István Társulat. 2004. = Szent István Kézikönyvek, 10. ISBN 963-361-632-8  
  • William Adler Time immemorial: archaic history and its sources in Christian chronography from Julius Africanus to George Syncellus Washington, Dumbarton Oaks Research Library and Collection, (kb. 1989)
  • William Adler, Paul Tuffin The chronography of George Synkellos: a Byzantine chronicle of universal history from the creation Oxford, Oxford University Press (2002)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Annianus of Alexandria című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap