Angelo Zottoli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Angelo Zottoli
Életrajzi adatok
Született1826. június 21.
Nápoly
Nemzetiségolasz
Elhunyt1902. november 9. (76 évesen)
Sanghaj
Munkássága
Valláskatolikus
Tisztséga Szent Ignác Kollégium igazgatója

Angelo Zottoli (egyszerűsített kínai: 晁德莅, hagyományos kínai: 晁德蒞; pinjin átírás hangsúlyjelekkel: Cháo Délì; magyar népszerű átírás: Csao Tö-li; Nápoly, 1826. június 21.Sanghaj, 1902. november 9.) olasz jezsuita misszionárius, sinológus.

Élete, munkássága[szerkesztés]

Angelo Zottoli 1843-ban csatlakozott a jezsuita rendhez. Kínai missziója során 1848-ban sikeresen letette a birodalmi vizsgát, így ő az első nyugati, aki teljesítette a hagyományos kínai hivatalnoki vizsgát. 1853-ban kinevezték a kínai keresztény diákok oktatására, 1849-ben Sanghajban alapított Szent Ignác Kollégium (Collège Saint Ignace) igazgatójának.

A kínai anyanyelvűek számára összeállított egy ötkötetes latin nyelvkönyvet. Kiváló fordító volt, számos klasszikus kínai művet ültetett át latinra, valamint egy kínai–latin szótárat is összeállított.

1884-ben a Cursus litterae sinicae neo-missionariis accommodatus című művéért Stanislas Julien-díjjal jutalmazták.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Angelo Zottoli című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Angelo Zottoli című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.