Andrea Brustolon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andrea Brustolon
Született1662. július 20.[1][2][3]
Belluno
Elhunyt1732. október 25. (70 évesen)[4][1][2][5][3]
Belluno
Állampolgárságavelencei
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Andrea Brustolon témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Consolle, Ca' Rezzonico, Venice.
Szent Péter és az angyal (Worcester Art Museum, Massachusetts, Usa)

Andrea Brustolon (Belluno, 1662. július 20.Velence, 1732. október 25.) olasz szobrász és fafaragó a velencei barokk nagy alakja.

Élete[szerkesztés]

Andrea Brustolon Bellunóban született. 1677-ben Velencébe ment, majd Rómába költözött, ahol Bernini műveit tanulmányozta. Ezután visszatért Velencébe, ahol fából készült bútorok, szobrok készítésével foglalkozott: ekkor nemes mecénások segítették munkáját, mint például Correr, Pisani és különösen Pietro Venier. Az egyház részére készített faszobrokat, gyakran aranyozva. Ezek közül több megtalálható ma is a templomokban (Santa Maria Gloriosa dei Frari, Pietà, Fava).

1711-ben Andrea Brustolon két aranyozott fa angyal szobrot készített a Santa Maria Gloriosa dei Frari bazilika részére, amelyek mint lámpatartók a grandiózus ereklyetartók máig megmaradtak a templom sekrestyéjében. Ezek a két méter magas szobrok sajnos nincsenek jó állapotban (az angyalok ujjainak nagy része meg van csonkítva és a szobor aranyozása is idővel megfeketedett).

Körülbelül 1720-ban tért vissza Bellunóba, ahol saját műhelyt hozott létre. Ebben az időszakban főleg vallási témákat (oltárok), készített a tartomány a nagy vallási helyein: Belluno, Feltre, Zoldo-völgy, Comelico, Alpago, Agordino.

1732. október 12-én Velencében érte a halál. Bellunóban temették el, a San Pietro-templomban.

Andrea Brustolon egyik legszebb, 1727 körül készült művét a Ca' Rezzonico múzeum őrzi Velencében. E mű témáját a görög mitológia ihlette, és Zeusz fia, aki, miután megölték és a Tartaroszra lépett, szankció kiszabására került sor: máját a kígyók és keselyűk falták fel. Egy kecses talapzaton álló 2,40 m magas szobor egy hétfejű szörnyeteggel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b The Fine Art Archive. (Hozzáférés: 2021. április 1.)
  4. RKDartists (holland nyelven). (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)
  5. Brustolon, Andrea, Andrea Brustolon

Források[szerkesztés]

  • Britannica Enciklopedia [1]
  • Trecani it. [2]