Ugrás a tartalomhoz

Analitikus nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az analitikus nyelv August Wilhelm Schlegel nyelvtipológiája szerint olyan nyelv, amelyben a nyelvtani viszonyok kifejezése és legtöbbször a szóképzés jellemzően nem ragozással, toldalékolással, hanem különálló morfémákkal (elöljárószókkal, segédszókkal), valamint a szórend kötöttségével történik.[1] Az analitikus nyelvek többsége az izoláló (elszigetelő) nyelvek típusába tartoznak (például a sinotibeti nyelvcsalád tagjai). Analitikus szerkezetek a szintetikus típusú nyelvekben is előfordulhatnak: például a magyar várni fogok (vö. a spanyol esperaré, ugyanaz) vagy mentem volna (vö. spanyol habría ido) szintén analitikus szerkezetek.

Az analitikus nyelvekkel ellentétben a szintetikus és poliszintetikus nyelvekben az egyes információk a szavak módosításával jelennek meg. Az analitikus és szintetikus nyelvek Schlegel által kiemelt különbségét Wilhelm von Humboldt fokozatosnak és nem túl relevánsnak tartja.[2]:317f

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. August Wilhelm Schlegel.szerk.: Gunter Narr: Observations sur la langue et la littérature provençales, Tübinger Beiträge zur Linguistik. Tübingen: Librairie Greque - Latine - Allemande, 16. o. [1818] (1971) 
  2. Wilhelm von Humboldt. Ueber die Verschiedenheiten des menschlichen Sprachbaues, Schriften zur Sprachphilosophie. Darmstadt: Wissenschaftliche Buchgesellschaft, 144–367. o. [1827–1829] (1963) 

Források

[szerkesztés]