Anabatikus szél

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az anabatikus szél (görög nyelvből: anabatikosz, felfelé mozgó; más néven magyarul emelkedő vagy felszálló szél) a Nap által besugárzott, felmelegített hegyoldalakon keletkezik.[1][2]

Keletkezése, folyamata[szerkesztés]

Tipikusan a nappali órákban alakul ki, amikor a napsugárzás felmelegíti a hegyoldalt és az ottani levegő felemelkedik (konvekciós áramlás), ezzel szívóhatást gyakorol a völgyben lévő levegőre (adiabatikus állapotváltozás).

A hegyről végül tovább emelkedő levegő lehűl a harmatpont alá, páratartalma kicsapódik, és gomolyfelhők alakulnak ki a hegycsúcs körül. Ezekből esők, zivatarok is létrejöhetnek.[2]

Az anabatikus szél általában gyenge, sebessége a 10–20 km/órát nem haladja meg. Nagy segítségére lehet a magasabb térszínről induló vitorlázó repülőgépek, sárkányrepülők, siklóernyősök felemelkedő siklórepüléséhez. Ezzel szemben az országúti kerékpárosokat akadályozhatja abban, hogy a lejtőkön elérjék a maximális sebességüket.

Az anabatikus szél keletkezésének elvei hasonlatosak a nyári monszunhoz, csak az utóbbi kontinentális méretekben keletkezik és az évszaktól függ.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Marine Meteorological Glossary Archiválva 2008. december 11-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  2. a b American Meteorology Society Glossary. [2009. február 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 6.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Anabatic wind című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]