Ugrás a tartalomhoz

Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka

Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka (Mohács, 1988. június 10. –) szociológus, kertészmérnök, ökoszisztéma-kutató, a madár-ember kooperációs termelési rendszer kifejlesztője, az Európai Unió Klímaegyezményének magyarországi nagykövete[1]. Tagja számos nemzetközi természet- és környezetvédelmi szervezetnek, a Magyar Biológiai Társaságnak, kutatásait és természetvédelmi munkáit pedig olyan nemzetközi hálózatok jegyzik, mint a One Planet Network[2], a Panorama Solutions[3] vagy a UN Decade on Ecosystem Restoration[4].

Életútja

[szerkesztés]

Bár fiatalkorában óceánkutató akart lenni, az élet végül a bölcsészettudományok felé terelte: három diplomát szerzett a Pécsi Tudományegyetemen: társadalmi tanulmányok, kommunikáció- és médiatudomány, illetve szociológia szakon. A pécsi Neveléstudományi Doktori Iskola hallgatója lett, majd első gyermeke születésekor felfüggesztette doktori tanulmányait, és családjával egy kis vidéki faluba, Romonyára költözött. A vidéki élet újra a természettudományok felé terelte: először az ökológiai gazdálkodással majd az ornitológia világával ismerkedett meg, miközben családja segítségével felépítette saját vegyszermentes gazdaságát is, amiben egy kiterjedt madárodútelep is helyet kapott.

Az évek alatt folyamatosan képezte magát: a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen ökológia és természetvédelem szakirányon kitüntetett jeles minősítésű oklevéllel végezte el a kertészmérnök képzést, miközben olyan neves intézmények képzésein vett részt, mint az American Museum of Natural History, a The University of Western Australia és a The Cornell Lab of Ornithology.[5] Részt vett az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) számos képzésén is, és bizonyítványt szerzett olyan szakmai tudásanyagokból, mint a fenntartható fogyasztás és termelés, az ökoszisztéma-helyreállítás és a természetalapú termelési rendszerek. Ornitológiai ismereteit a Szegedi Tudományegyetemen alapozta meg, majd több külföldi szakképzésen is részt vett- többek között az Aquila A-Life Madarak és távvezetékek környezetvédelmi szektor képzésén is.

A terepen végzett munkáját elméleti tudásával ötvözve közel egy évtized alatt kifejlesztette a madarak és emberek közötti együttműködési rendszerek modelljét, ami a mezőgazdasági termelés és a kertművelés egy teljesen új szemléletű gyakorlatát hivatott szolgálni: egy olyan kölcsönös hasznon alapuló együttműködési rendszert, amiben egyszerre valósulhat meg a természet védelme, az ökoszisztéma helyreállítása és az élelmiszertermelés fenntarthatósága is. Kooperációs modellje a Bird-Human Cooperation System nevet kapta[6].

Munkássága

[szerkesztés]

A madarak és emberek közötti együttműködési rendszerek elkötelezett híveként számos nemzetközi együttműködésnek és ökoszisztéma-helyreállítási projektnek aktív résztvevője, a saját gazdaságában felépített Ecological Farm and Bird-Nest Box Station vezetője[7], kutatóként és szakértőként tevékenykedik- emellett rendszeresen tart környezeti nevelés foglalkozásokat a fiatalabb generációk számára is. A tudományos munka mellett kiemelten fontosnak tartja a társadalmi szemléletformálást, ezért állandó szerzője Borbás Marcsi Egy.hu online magazinjának[8], és rendszeresen jelennek meg írásai olyan nemzetközi lapokban, mint az Ubuntu magazine[9], a Conservation Optimism[10] vagy a Youth4Nature[11].

A kanadai Feather Friendly madárütközésvédelmi rendszerének hivatalos magyarországi természetvédelmi partnere[12], a Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület tagja, önkéntese, és az egyesület folyóiratának, a Madártávlat magazinnak vendégszerzője[13].

A madár-ember kooperációs termelési rendszer kutatásai során több közösségi tudományos projektet is megvalósított, melynek köszönhetően tagja az Európai Polgári Tudományok Egyesületének (European Citizen Science Association, ECSA)[14], a Biodiverzitás-megfigyelési hálózatnak (Group on Earth Observations Biodiversity Observation Network, GEO BON)[15] és az Észak-amerikai Környezeti Nevelési Szövetségnek (North American Association for Environmental Education, NAAEE)[16] is.

2020-ban Baranyában az Év női példaképének választották[17], 2023-tól pedig munkája és kutatásai mellett az Európai Klímaegyezmény magyarországi nagyköveteként is igyekszik mindent megtenni egy élhetőbb jövőért.

Munkája nemzetközi szinten is jelentős: 2024-ben egyike volt annak az öt nőnek, akiket az ENSZ United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) 2024-es HerLand kampányában példaképként mutatott be a világnak: "Ezek a rendkívüli nők nemcsak életet lehelnek a földbe, hanem átalakítják közösségeiket és átalakítják világunkat is. A sivatagok virágzó oázissá alakításától az innovatív, fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok élére állításáig élő bizonyítékai annak az ellenálló képességnek, erőnek és megingathatatlan elszántságnak, amelyre szükség van egy környezetbarátabb és igazságosabb jövő biztosításához."[18]

További információk

[szerkesztés]

Források

[szerkesztés]
  1. Boglárka Amrein Tamásné Miskolczi - European Union (angol nyelven). climate-pact.europa.eu. (Hozzáférés: 2024. július 30.)
  2. Testing of bird- collision protection systems (angol nyelven). One Planet network, 2023. február 5. (Hozzáférés: 2024. július 30.)
  3. Possibilities of cooperation between birds and people during farming | PANORAMA. panorama.solutions. (Hozzáférés: 2024. július 30.)
  4. Do for the Birds! Do for Life! (angol nyelven). UN Decade on Restoration. (Hozzáférés: 2024. július 30.)
  5. Bemutatkozom – BIRD – NBS (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2024. július 30.)
  6. A kooperációs modell – BIRD – NBS (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2024. július 30.)
  7. Ecological Farm and Bird-Nest Box Station (Bird-NBS) | Restor (angol nyelven). restor.eco. (Hozzáférés: 2024. július 30.)
  8. Szerzo (magyar nyelven). egy.hu. (Hozzáférés: 2024. július 30.)
  9. Ubuntu magazine team. (Hozzáférés: 2024. július 30.)
  10. Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka, Author at Conservation Optimism (amerikai angol nyelven). Conservation Optimism. (Hozzáférés: 2024. július 30.)
  11. Bird and Human Collaborations - Dreams of a Feasible Production System (amerikai angol nyelven). Youth4Nature, 2022. december 6. (Hozzáférés: 2024. július 30.)
  12. Partners (angol nyelven). FeatherFriendly. (Hozzáférés: 2024. július 30.)
  13. Madártávlat magazin. (Hozzáférés: 2024. július 30.)
  14. European Citizen Science Association (ECSA) – Engage with us (brit angol nyelven). (Hozzáférés: 2024. július 30.)
  15. GEO BON (amerikai angol nyelven). GEO BON. (Hozzáférés: 2024. július 30.)
  16. Home | North American Association for Environmental Education (angol nyelven). naaee.org. (Hozzáférés: 2024. július 30.)
  17. Az év női példaképe Baranyában. (Hozzáférés: 2024. július 30.)
  18. HerLand photo gallery (angol nyelven). UNCCD. (Hozzáférés: 2024. július 30.)