Ampullaviridae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Ampullaviridae
Vírusbesorolás
Csoport: I. csoport
dsDNS vírusok
Család: Ampullaviridae
genus
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ampullaviridae témájú rendszertani információt.

Az Ampullaviridae a vírusok egyik családja. A családba egyetlen nem (az Ampullavirus genus) és egyetlen faj, az Acidianus palackformájú vírus (Acidianus bottle-shaped virus, ABV) tartozik. Genomja kettős szálú DNS. A család nevét a latin ampulla (palack) szóról kapta.

Leírása[szerkesztés]

Az Acidianus palackformájú vírust 2005-ben írták le olaszországi vulkanikus savas hőforrásokban (87-93 °C, pH 1,5-2,0) élő Acidianus extremofil archebaktériumokból. Egyedi formája miatt külön víruscsaládba sorolták.

A virion palack alakú, lipidburokkal rendelkezik, mintegy 230 nm hosszú, széles végén 75, keskeny végén pedig 4 nm széles. Széles végén 20 vékony, merev, 20 nm-es filamentum található, melyek az elektronmikroszkópos képeken alapjuknál összekötöttnek látszanak és egy gyűrűszerű szerkezetbe illeszkednek. A 9 nm vastag lipidburok alatt található a nukleoproteinek által stabilizált, spirálisan felcsavart, lineáris, kettős szálú DNS-genom. A virion hatféle, 15-80 kilodalton súlyú fehérjét tartalmaz.

Az ABV genomja 23 814 bázispárból áll és feltehetően 57 különböző proteint kódol. A genom két nagyobb (300 és 600 bp) nemkódoló régióval rendelkezik; a gének egy része átfed egymással.

Jelenlegi ismereteink szerint a vírus csak az Acidianus baktériumot fertőzi; a fertőzés nem jár a gazdasejt pusztulásával, de szaporodási idejét 24 óráról 48 órára növeli. A palack alakú vírus vékony "dugós" végével kapcsolódik a gazdasejt membránjához.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]