Ameni (háznagy)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ameni szkarabeusza

Ameni ókori egyiptomi hivatalnok volt a XIII. dinasztia idején, háznagyként a királyi birtokokat igazgatta, így a vezír és a kincstárnok után az udvar legfontosabb személyisége volt. Számos sztéléről ismert,[1] emellett egy szoborról és pár szkarabeuszról is.[2] Apja neve Tahaa, anyjáé Kemtet. Egyes helyeken az iri-pat, a „cselekvésben az első” és a „királyi pecsétőr” címeket viseli. Egy sztélén (amely ma magángyűjteményben található) Szenebszumai kincstárnok mellett ábrázolják.[3] Szenebszumairól tudni, hogy a XIII. dinasztia korának közepén élt, így datálható Ameni is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. William Kelly Simpson: The Terrace of the Great God at Abydos: The Offerings Chapels of Dynasties 12 and 13, New Haven and Philadelphia, pl. 17 (ANOC 10)
  2. G. T. Martin: Egyptian Administrative and Private-Name Seals, principally of the Middle Kingdom and Second Intermediate Period, Oxford 1971, nos. 213-214
  3. Alessandro Roccati: Quattro Stele del Medio Regno, in Stephen Quirke (editor): Discovering Egypt from the Neva, The Egyptological Legacy of Oleg D. Berlev, Berlin 2003 ISBN 3-933684-18-8, p. 111-114, pl. 7 online: [1] Archiválva 2013. június 29-i dátummal a Wayback Machine-ben.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ameny (high steward) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.