Amedeo Avogadro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amedeo Avogadro
Életrajzi adatok
Született1776. augusztus 9.
Torino
Elhunyt1856. július 9. (79 évesen)
Torino
Születési neveLorenzo Romano Amedeo Carlo DeMarkus Avogadro di Quaregna e di Cerreto[1]
Ismeretes mint
Nemzetiségolasz
HázastársFelicita Mazzé
IskoláiTorinói Egyetem
Pályafutása
Szakterületfizika, kémia

Amedeo Avogadro aláírása
Amedeo Avogadro aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Amedeo Avogadro témájú médiaállományokat.

Amedeo Avogadro, gróf (Torino, 1776. augusztus 9.[2] – Torino, 1856. július 9.) olasz fizikus, kémikus. Róla nevezték el az Avogadro-számot és az Avogadro-törvényt.

Pályája[szerkesztés]

Tekintélyes piemonti nemesi család sarjaként szülővárosában tanult. 1796-ban avatták az egyházjogtudományok doktorává. Ezután néhány kisebb nyilvános hivatalt viselt, így a francia uralom idején az egyik megye (Eridano département) titkára volt. Fizikai ismereteit autodidakta módon szerezte. 1806-ban a Torinói Egyetemen korrepetitor lett, majd 1809-ben Vercelli gimnáziumában fizikatanár. 1820-ban meghívták a Torinói Egyetem matematika–fizika tanszékére, és amikor e tanszék megszűnt, a számvevőszék tanácsosa lett. 1833-ban Károly Albert király helyreállította a tanszéket, és Avogadro újra ott dolgozott 1850-ig, amikor nyugalomba vonult.

Munkássága[szerkesztés]

Számos fizikai és kémiai tartalmú értekezést írt, amelyek részben a torinói akadémia kiadványaiban, az Annales de Chimie et de Physique, az Annali della Società Italiana delle Scienze és másutt jelentek meg. A nevét ismeretessé tevő és utóbb róla elnevezett Avogadro-törvény (benne az Avogadro-számmal) a Journal de Physique 72. kötetében jelent meg 1811-ben. Elméletével kijavította a Dalton-féle egyenértékszámítás hibáját, megalapozta a kémiai atomelméletet.

Mivel azt vizsgálta, hogyan és miért állnak össze az atomok molekulákká, bevezette az atomokat összetartó kötőerők fogalmát, és arra a zseniális következtetésre jutott, hogy azok elektromos természetűek.[3]

Fontosabb műve még a négy kötetes Fisica dei Corpi ponderabili (1837–41).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Guareschi, Icilio (1911), "Amedeo Avogadro e la sua opera scientifica", Opere scelte di Amedeo Avogadro, Turin: Accademia delle scienze, pp. i–cxl, <http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k90576f.langEN>.
  2. Természet Világa 142. évf. 8. szám. 363. o.
  3. Je. I. Parnov: A végtelenek keresztútján. Univerzum Könyvtár. Kossuth Kiadó, Budapest, 1971, 46. o.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • V. ö. Botto, Cenni biografici sulla vita e sulle opere di Amedeo Avogadro. (Torino, 1858)