Amazon DynamoDB

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Az Amazon DynamoDB egy NoSQL adatbázis, amelyet az Amazon.com ajánl az Amazon Web Services részeként. A DynamoDB az amazon Dynamo nevű adatbázisárától örökölte a nevét. A szoftver hasonló adatmodellt használ, de teljesen független megvalósítás mindkettő. Míg a Dynamo több master adatbázist használ, amely szükségessé teszi, hogy a kliensek fel tudják oldani a verzió-konfliktusokat, a DynamoDB egy mastert használ, valamint a Dynamot nem publikus használatra tervezték, hanem csak publikus szolgáltatások adatbázisaként, így a publikus szolgáltatáshoz szükséges biztonsági megfontolásokat nem tervezték bele. A DynamoDB-t 2012 január 12-én jelentették be.[1]

Áttekintés[szerkesztés]

A DynamoDB eltér a többi Amazon Web Services szolgáltatástól abban, hogy nem tárterület, hanem sávszélesség alapon vásárolható. Bár az adatbázis nem skálázódik automatikusan, az adminisztrátor kérhet nagyobb sávszélességet és a DynamoDB szétteríti a forgalmat a szerverein, amelyek solid-state drive-okkal működnek.

A DynamoDB Hadoop-pal is használható az Amazon Elastic Mapreduce segítségével.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Amazon DynamoDB című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.