All-points bulletin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az All-points bulletin (APB, magyarul: "fontos közlemények") egy üzenet, amelyben a küldő, és a fogadó fél egyaránt egy rendvédelmi szerv. Tipikusan egy veszélyes, vagy eltűnt, körözött, letartóztatandó gyanúsított, vagy egy megfigyelés alatt álló személyről szól, akit a rendvédelmi szervek el kívánnak kapni. Az amerikai rendőrségnél a kifejezést 1960 óta használják.[1] Az APB-nek több, állandósult megfelelője van, például a BOL, vagy BOLU ("Be on the look-out", magyarul: "megfigyelendő"). Használják továbbá az ATL formát is ("Attempt to locate", magyarul: "Azonosítani próbáljuk"). Az ausztráloknál a procedúra KALOF néven ismert ("Keep a lookout for", magyarul: "Keressék ...-t").

Az Egyesült Királyság egy hasonló rendszert használ, melyet APW-nek ("All Ports Warning") neveznek, melynek lényege, hogy az említett gyanúsítottnak, vagy megfigyelés alatt álló személynek képét elküldik az összes kikötőnek, repülőtérnek, és a jelentősebb, nemzetközi pályaudvaroknak. Mivel az Egyesült Királyságban rengeteg ilyen hely van, helyette a rendőrségek leginkább csak a jelentősebb pályaudvaroknak, kikötőknek, és vasútállomásoknak küldik el a képeket, egyénileg.[2]

Az APB-k rendszeresen megjelennek a különféle krimikben is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Online Etymology Dictionary. Etymonline.com. (Hozzáférés: 2010. június 15.)
  2. All Points Bulletin/All Ports Warning - PoliceSpecials.com Forum. Policespecials.com. [2009. május 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 15.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az All-points bulletin című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.