Alice: Madness Returns

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Alice: Madness Returns
Fejlesztő Spicy Horse
Kiadó Electronic Arts
Tervező American McGee
Motor Unreal Engine 3
PhysX fizikai motor (PC)
Platformok Xbox 360, PS3,Windows, IOS
Kiadási dátum USA: 2011. június 14.
EU: 2011. június 16.
Műfaj Akció, Platform, Ügyességi, TPS
Játékmódok egyjátékos
Korhatár PEGI: 18+[1]
USK-besorolás USK 16
Adathordozó DVD-DL, Blu-ray Disc, Digitális terjesztés
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

Microsoft Windows

  • Operációs rendszer: Windows 7 SP1, Windows Vista SP2, Windows XP SP3
  • Processzor: Intel Core2 Duo (vagy egyenértékű) legalább 1.60GHz vagy jobb; AMD Athlon X2 (vagy egyenértékű) legalább 1.60GHz vagy jobb
  • Memória: 2048 MB vagy több
  • Videokártya: NVIDIA GeForce 7600 256MB vagy ATI Radeon X1650 256MB vagy jobb
  • DirectX verzió: DirectX®: 9.0c
  • Merevlemez: 8.5 GB
  • Hang: DirectX 9.0c kompatibilis
Az Alice: Madness Returns weboldala

Az Alice: Madness Returns egy külső nézetes akció videojáték, ügyességi platform pályákkal, amelyet a Spicy Horse fejlesztett Xbox 360 és PS3 konzolokra, valamint PC-re (Windows). A játék 2011. június 14-én[2][3] jelent meg Észak-Amerikában és 2011. június 16-án[4] Európában.

A cím (magyarul: Alice – A téboly visszatér) egyszerű utalással helyezi el az epizódot a korábbi részben (American McGee's Alice) megalkotott világ történeti szálába és a Lewis Carroll által teremtett nonszensz valóságba. A játék világának alapját ugyanis szinte teljes egészében a Lewis Carroll egyes műveiből merített karakterek, helyszínek és tárgyak, illetve azok Alice sérült elméje által eltorzított változatai alkotják (Alice Csodaországban, Alice Tükörországban, Gruffacsór).

Az Alice: Madness Returns itthon[5][6] és külföldön[7] is vegyes fogadtatásban részesült. A kritikusok többnyire pozitívumként emelik ki a játék egyedi hangulatát, fejtörőit, látvány és hangzásvilágát, míg a másik oldalon gyakran ugyanezen pontokon mutatnak rá egyes hiányosságaira is.

Történet[szerkesztés]

A játék közvetlen folytatása az American McGee's Alice című alkotásnak. Alice az első rész óta felnőtt, s bár már nem kell egy tébolydában élnie, továbbra is pszichológiai kezeléseken vesz részt. Az egyik kezelés nem éppen a tervek szerint sül el és valami nyugtalanítót hoz a felszínre Alice belső, békésnek hitt világában. Csodaország, s ezzel természetesen Alice elméje is veszélybe kerül. A kérdés, hogy a játékos képes lesz-e legyőzni az útjába kerülő akadályokat, és megmenteni Csodaországot és ezzel Alice-t magát.

A játékos a történet során különböző térbeli logikai és ügyességi fejtörőkkel találja szembe magát, Alice látomásai és a korabeli London helyszínei között, ahol utóbbiak inkább összekötőként szerepelnek. A történet egyes fontosabb részeit a megadott pontokon egyedi acélmetszet jellegű animációk mutatják be.

Játékmenet[szerkesztés]

Az Alice: Madness Returns játékmenete lineárisnak nevezhető, eltekintve a pályákon előforduló és többnyire gyűjthető elemeket rejtő kamráktól, amelyekhez Alice apró méretben képes eljutni a kulcslyuk formájú ajtókon áthaladva.

Szereplők[szerkesztés]

Az Alice: Madness Returns a szereplők széles csapatát vonultatja fel, melyek jó része általános ellenfélként bukkan fel, míg mások a történet szempontjából is meghatározóak így az események főbb szereplőinek nevezhetők és az előző részben/ könyvekben is szerepeltek.

Főbb szereplők eredeti neve A név magyar megfelelője
Alice Alíz (a játékos maga)
Mad Hatter Kalapos
Red Queen Vörös Királynő
White Rabbit Nyalka Nyúl
Caterpillar Hernyó
Cheshire Cat Vigyori úr
Dormouse Hőscincér
March Hare Badar

Fegyverek[szerkesztés]

Habár az Alice: Madness Returns fegyverarzenálja viszonylag kevés elemből áll,[8] azok egy része egyre erősebbé tehető, folyamatosan fejleszthető.

Fegyver eredeti neve Magyar neve Rendeltetése
Vorpal Blade Döfke penge[9] Konyhakés méretű, ezüstös színű, gravírozott szúró- és vágófegyver
Pepper grinder Borsszóró Borsszemet szóró mechanikus lőfegyver
Clockwork Bomb Vekkerbomba Nyúl formájú, önjáró, időzített és kézzel is aktiválható robbanószer
Teapot Cannon Teáskanna ágyú Teáskanna formájú forró folyadékcsomagot lövellő gránátvető
Hobby Horse Csataló Erősebben felfegyverzett ellenfelek védelmének áttörését szolgáló faragott játékló formájú bárd
Umbrella Esőernyő Hárításra és a lövedékek megfelelő időben történő visszaverésére szolgáló pajzs

Gyűjthető tárgyak[szerkesztés]

A gyűjthető tárgyak különféle formában jelennek meg és más és más előnyökhöz juttatják a játékost a pályákon.

Fogak[szerkesztés]

A fogak amolyan fizetőeszközként szolgálnak a fegyverek továbbfejlesztése során. A szünet menüben elérhető Fegyverek lapon található, a pályákon már beszerzett fegyverek fejleszthetők a fogak segítségével. A fogak sokféle módon szerezhetők be. Gyakran a pálya egyes területein szabadon elszórva láthatóak, könnyedén felszedhetők. Egyes törhető tárgyak is rejthetnek fogakat (csigaházak, dobozok, csészék) valamint az egyes ellenfelek legyőzésével is általában több kevesebb foggal jutalmaz a játék.

A fogak egyes fajtái (fehér színű, arany színű) különböző értékkel bírnak.

Rózsák[szerkesztés]

A rózsák Alice életerejének visszaszerzéséhez szükségesek. Amikor Alice megsérül, a képernyőn az életerejét megjelenítő rózsainda egy rózsájának részleges vagy teljes eltűnése szimbolizálja sérülésének mértékét. Ha a rózsák mindegyike lehullik, Alice karaktere meghal. A halál játékbeli megoldása sajátos, a karakter ugyanis ilyenkor egyszerűen semmivé lesz és a pálya egy korábbi szakaszán tűnik fel újra.

Emlékek[szerkesztés]

Az emlékek ezüstösen fénylő tárgyakként találhatók meg, jobbára eldugott helyeken. Segítségükkel Alice emlékfoszlányait szerezhetjük vissza, melyek kiegészítik a történetet.

Üvegcsék[szerkesztés]

A pályákon különféle színű fénylő üvegcsék is találhatók. Beszerzésükkel extra tartalom válik elérhetővé.

Malac orrok[szerkesztés]

A lebegő malac orrok kissé eltérnek a klasszikus "gyűjthető" tárgyaktól, mert ezeket valójában a Borsszóró segítségével kell alaposan megsorozni, míg azok felfúvódnak és megadják magukat, ahogyan azt a Bors Hercegnőtől tanulhatja meg Alice. Végül többnyire titkos helyeket mutatnak meg, vagy egyéb jutalmakat osztanak. Általában a pályák egy-egy rejtett pontján fedezhetők fel és gyakran nem utal rájuk más csak az a röfögés-szipogás jellegű hang, amit hallatnak.

Irányítás[szerkesztés]

A játék irányítása leginkább a szabadon mozgatható külső nézetes módban történik, melyet egyes pályaszakaszokon kötött kameraállás vált fel. Ez alól kivételt jelent a harc közben elérhető fókusz mód és a külön gombnyomásra aktiválható TPS.

Mozgás[szerkesztés]

Alice a játék során futni, ugrani, dupla ugrani, hárítani és lebegni tud. A hárítás segítségével Alice a megadott irányba elsuhan, miközben egy pillanatra sebezhetetlenné válik. Jól időzítve könnyen hárítható egyes ellenfelek támadása, hogy aztán egy ellenlépéssel visszavághasson a játékos. Az ugrással kapcsolatban specialitás, hogy közben lehet ismételni, tehát az első ugrást követően a levegőből párszor még ismételten el lehet rugaszkodni. A lebegést az ugrás közben lehet elérni az ugrógomb nyomva tartásával. Segítségével Alice lassú ereszkedésbe kezd, így messzebb képes eljutni.

Az Alice: Madness Returns világában való mozgás során lehetőség van még két speciális módra. A belső nézettel a játékos az alapvetően használt külső nézetes módból válthat az FPS játékokban megszokotthoz hasonló belső nézetes módba. A Zsugormód (Shrink mode) specialitása pedig, hogy a csak ilyenkor elérhető Zsugorérzéknek (Shrink Sense) köszönhetően rejtett platformok tűnnek elő és gyakran apró, a rejtett tárgyak meglelését segítő kézzel rajzolt ábrák is. Ez a mód egyben korlátozza is a játékos mozgásának szabadságát, mert például nem lehet ugrani.

Harc[szerkesztés]

A harc alapvetően támadásból, védekezésből és néhány különféle speciális módból áll az Alice: Madness Returns-ben. A harc során Alice a választott fegyverrel támadja a fókuszban lévő ellenfelet (ezt apró rúnával jelöli a játék). Védekezni Alice eleinte a hárítással tud.

Lehetőség van a kiválasztott ellenfél "befogására" is. Ilyenkor Alice gyakorlatilag csak a kijelölt (élénk rúnával jelöli a játék) ellenfelet támadja. A történet során elérhetővé váló esőernyővel képessé válik aktívan visszaverni egyes komolyabb ellenfelek lövedékeit is ugyanebben a módban.

Külön figyelmet érdemel az úgynevezett Hisztéria mód, amely a játék egy bizonyos szakaszától kezdve akkor válik elérhetővé, amikor Alice életereje jelentősen csökkent. A megfelelő billentyűvel elindítva ezt a módot Alice támadásai hisztérikusakká válnak egy adott időre, ami egyet jelent sebezhetetlenségével és az ellenfelek erősebb sebzésével. Vizuálisan is megváltozik ebben a módban a játék, a világ kifehéredik és a vörös színek egyértelmű hangsúlyt kapnak.

Kapcsolók és interaktív pályaelemek[szerkesztés]

Mivel a játék fontos részét képezik a térbeli logikai és ügyességi fejtörők ezért igen hangsúlyosak azok a különféle kapcsolók és interaktív pályaelemek amelyek a továbbjutást segítik és nem ritkán elengedhetetlenek is ahhoz. A játékos viszonylag hamar megismerkedhet a liliomokkal, amelyek kettős célt szolgálnak. Általában olyan helyeken találhatók, ahol érdemes kipróbálni a zsugorodást, mert várhatóan valamilyen előnnyel jár. Ezen felül pedig, ha a játékos Alice-t a liliomra helyezi, majd zsugorodik és visszanő, gyakran foggal jutalmazzák.

A trambulin gombák szintén gyakori pályaelemek, melyek segítségével Alice nagy magasságokba juthat. Hasonló célt szolgálnak a szelepek nyitásával aktiválható légfúvók is, amelyekkel adott magasságba lebeghet Alice, ahonnan körbenézve tovább ugorhat.

Kapcsolókból számtalan található a pályákon. Ezek általában valamilyen végleges, vagy időzített változást okoznak. A nyomólapok súly hatására benyomódó felületek, amelyeket akár a Vekkerbombával is be lehet nyomni. Léteznek még továbbá lövések sorozatával aktiválható forgalomirányító lámpa formájú kapcsolók is.

Források[szerkesztés]