Alabanda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alabanda
Elhelyezkedése
Alabanda (Törökország)
Alabanda
Alabanda
Pozíció Törökország térképén
é. sz. 37° 35′ 30″, k. h. 27° 59′ 08″Koordináták: é. sz. 37° 35′ 30″, k. h. 27° 59′ 08″
A Wikimédia Commons tartalmaz Alabanda témájú médiaállományokat.

Alabanda (ókori görög nyelven: Αλαβάνδα) vagy Chrysaorians Antiochia egy ókori város volt az anatóliai Káriában, amelynek mai helyszíne Törökország Aydın tartományában, Doğanyurt, Çine, Aydın közelében van. A város egy hegynyeregben található. A területen sötét márvány alapanyaga figyelhető meg. A Stephanus Byzantinus földrajzi szótár állítása szerint, két Alabanda (Alabandeus) nevű város is volt Káriában, de más ősi forrás ezt nem erősíti meg.

Történelme[szerkesztés]

A színház maradványai

A legenda szerint a várost egy káriai hős, Alabandus alapította. Egy alkalommal Hérodotosz is megemlíti, hogy Alabanda Phrügiában helyezkedett el, Kária helyett, de valójában ugyanaz a város volt.

A korai Szeleukida időszakban Alabanda a közeli városok laza szövetségének, a Chrysaori-ligának a része volt, amelyhez gazdasági, védelmi- és talán etnikai kötelékekkel kapcsolódott. A várost III. Antiochus szecsuusz király tiszteletére, aki megőrizte a város békéjét átnevezték Antiochia Chrysaoriansak. A Macedon V. Fülöp 201-ben elfoglalta a várost. A város neve csak a Magnéziában zajló csata és a szeluki vereség után változott vissza Alabandára. Ezt követően a rómaiak foglalták el.

Kr. e. 40-ben a lázadó Quintus Labienus egy párthus sereg vezetésével vette be Alabandát. A város a harmadik század közepére saját érmét is veretett.

A bizánci birodalom ideje alatt a város püspökséget hozott létre. Néhány alabandai püspökök neve azért maradt fenn, mert részt vettek az egyházi tanácsokban. Így Theodoret 452-ben a Chalcedon Tanácsban, Constantine a Trullan Tanácsban 692-ben, egy másik Constantine a Nicaea második tanácsában 787-ben, és John a Konstantinápolyi Tanácsban (879)-ben. Két nem ortodox püspökök neve is fennmaradt: Zeuxis, monophizitizmus idején 518-ban, valamint Julian, aki 558-tól 568-ig volt püspök, és jakobité volt.

Alabanda romjai 8 km-re fekszenek Csine-től (Çine), és egy színház és számos más épület maradványaiból állnak.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]