Akhatész

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dosso Dossi: Aineiasz és Akhatész, 1520 környékéről

Akhatész (ógörögül: Ἀχάτης) a római mitológia egy alakja, aki azonban a görög mitológiához is kapcsolódik. Vergilius Aeneas-a szerint a trójai hős, Aineiasz legjobb barátja és egyben fegyverhordozója volt.[1] Vergilius előtt Akhatész nem található az antik irodalomban, és az Aeneas-ban is csak kevés alkalommal jelenik meg. Akhatész elsőként köszönti az újrafelfedezett Itáliát, és egy másik, harci jelenetben kerül bemutatásra.

Vergiliustól eltekintve egyetlen alkalommal kerül említésre az ókori irodalomban, de nem egyértelmű, hogy ez időben Vergilius munkája elé tehető-e. Eusztathiosz szerint ő volt az a trójai, aki Próteszilaoszt, az elsőként partra lépő görög katonát megölte.[2] Ezt a tettet azonban más művek Hektórnak, Euforbosznak, Küknosznak, vagy épp Aineasznak tulajdonítják.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Vergilius: Aeneis 1, 120.
  2. Eusztathiosz Commentarii ad Homeri Iliadem 326, 5.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Achates című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Roscher: Achates 1). In: Wilhelm Heinrich Roscher (Hrsg.): Ausführliches Lexikon der griechischen und römischen Mythologie. Band 1,1, Leipzig 1886, Sp. 6. Digitális változat


  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap