Adventív élőlény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az adventív élőlény ökológiai fogalom, egy adott földrajzi területen azokat az élőlényeket jellemzik így, amelyek valamely másik földrajzi területről érkeztek. Az ebben a tágabb értelemben vett adventív élőlények tartozhatnak egy inváziós fajhoz, behurcolt vagy betelepített fajhoz, de lehetnek gyomnövények is.

A kifejezés használatában változás figyelhető meg: van egy újabb szóhasználat, ami már szűkebb, és ebben a szűkebb értelemben csak akkor használják egy más földrajzi területről érkezett élőlényre az adventív jelzőt, ha a populáció nem képes ezen a területen önállóan fennmaradni, legalábbis az adott számban nem. A mezőgazdaságban termesztett növényekre gyakran alkalmazható ez a szűkebb értelemben vett adventív jelző.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Adventive species című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]