Actual Fantasy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ayreon
Actual Fantasy
Ay albums af 01.jpg
nagylemez
Megjelent 1996
Felvételek 19951996
Stílus Progresszív metál
Hossz 65 perc 44 mp
Kiadó Transmission, InsideOut Music (Revisited)
Producer Arjen Lucassen
Ayreon-kronológia
The Final Experiment
(1995)
Actual Fantasy
(1997)
Into the Electric Castle
(1998)

Az Actual Fantasy az Ayreon második nagylemeze, mely 1996-ban jelent meg, eredeti kiadója a Transmission, a Revisited verzióé az InsideOut Music. Az egyetlen Ayreon-album, amely nem rendelkezik egybefüggő történettel, helyette minden szám egy-egy különálló történetet mesél el.

Történetek[szerkesztés]

Actual Fantasy[szerkesztés]

A lemez bevezetője, klasszikus zenével.

Abbey of Synn[szerkesztés]

A "synn" a "sin" (angol: bűn) régies alakja, és egyben a szintetizátor szerepére is utal. A dalt Umberto Eco "A Rózsa neve" című könyve inspirálta. A dal története egy kolostorban játszódik, ahol tilos a nevetés. A szerzetesek egymás után halnak meg, rejtélyes körülmények közt, megfeketedett ujjal és nyelvvel. Kiderül, hogy a szerzetesek találtak egy Arisztotelész által írt komédiáskönyvet, azonban a könyv lapjai mérgezettek, ha megnyalod az ujjad hogy lapozz, megöl a méreg.

Stranger from Within[szerkesztés]

Ebben a sztoriban, amit Arjen írt, egy kómában fekvő lány kezd el egy idegenről álmodni, aki egyszerre lehet veszélyes, ártalmatlan, vagy egyszerűen egy varázsló. Az idegen elmodja hogy a saját képzelete segítségével meggyógyíthatja önmagát, majd megengedi a lány orvosainak, hogy a halálba víve így a betegséget "lelőjék" őt. A lány felébred, és az idegen a részévé válik.

Computer Eyes[szerkesztés]

Ezt a történetet is Arjen írta. Egy játékosról szól, aki napok óta folyamatosan játszik, és egy idő után már nem tudja megkülönböztetni a virtuális világot a valóságtól, nem tudja hogy játszik-e még vagy részévé vált a játéknak. Elveszti az érzéseit, és egy hologrammá válik aki nem tud kijutni az őt körülvevő világból.

Beyond the Last Horizon[szerkesztés]

Ez a történet Arjen édesapjának halála előtti néhány napban keletkezett. A történet a középkorban játszódik, a kereszteslovagok idejében. Az egyik keresztest megtámadják és megölik. Halálakor látja a fényt és elindul felé. A legtöbb történetben az út végén fény van és a Mennyország, de itt az út végén csak sötétség van, ha eléri a horizontot, azon túl semmi sincs.

Farside of the World[szerkesztés]

A dal története a "Navigátor" című új-zélandi filmen alapul, ami egy középkori angol faluban élő fiúról szól. A faluban a pestis már a lakosság nagy részét megölte, amikor a fiúnak látomása támadt: hogy meggyógyítsa a falut, le kell ásnia a Föld másik oldalára, és ott egy ezüsttornyon keresztet kell állítania. (A filmben valójában egy alagutat ás, amin át a huszadik századi Új-Zélandra jut, és a "kereszténység legnagyobb templomára" helyezi a keresztet.)

Back on Planet Earth[szerkesztés]

Ez a történet egy fiúról szól, aki egy űrállomáson él, amikor az emberek elvesztették az érzéseiket és otthonukat, de az öregek mesélnek arról, milyen volt a Földön élni. A számítógépén a fiú megtalálja a legszebb képeket a Földről, virágokat és hegyeket, de rájön arra is, hogy a Földet egy nagy háború és természeti katasztrófák pusztították el, ezért kell az embereknek az űrben élni. A fiú, miután látta a még érző embereket, rájön, hogy inkább meghalna a Földön, minthogy egy sivár űrállomáson éljen.

Forevermore[szerkesztés]

A dalt "Végtelen történet" című film ihlette. Egy fiú ellop egy könyvet egy boltból, majd elkésik az iskolából. Elbújik, és elolvassa a könyvet, ami Fantázia világáról szól. Fantázia esik szét, mert megeszi a Semmi. Ez azt szimbolizálja, hogy már senki nem képzelődik. A történet hőse megmenti Fantázia királynőjét és a világát azzal hogy nevet ad a Királynőnek.

Dawn of Man[szerkesztés]

A történet Stanley Kubrick "2001: Űrodüsszeia" és "2010: Űrodüsszeia" című filmejin alapul, de Arjen saját elképzelése és előadása szerint. A hallgatónak is meg kell fogalmaznia magában a mondanivalót, nincs egyetlen értelmezés, ezt mindenkinek magában kell lejátszania.

Vendégzenészek[szerkesztés]

  • Edward Reekers – Ének (minden dal)
  • Okkie Huysdens – Ének a 2.-tól a 10. számig
  • Robert Soeterboek – Ének a 2.-tól a 10. számig
  • René Merkelbach – Billentyű a 2. szám alatt
  • Cleem Determeijer – Billentyű 3. és 4. szám alatt

Érdekesség[szerkesztés]

A lemez első tízezer példányán a Stranger from Within animációs videoklipje is rajta volt bónuszként. A későbbi lemezeken két bónusz szám, a Stranger from Within egy másik verziója és a The Dawn of Man szerepel.

További információk[szerkesztés]

Hivatalos oldal