Acton (Ausztráliai fővárosi terület)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Acton
Közigazgatás
Ország Ausztrália
Jogállás város
Alapítás éve1928.
Irányítószám 2601
Népesség
Teljes népesség2086 fő (2016. aug. 9.)[1] +/-
Földrajzi adatok
Tszf. magasság566 m
Terület62,3 km²
IdőzónaAEST (UTC+10)
AEDT (UTC+11)
Elhelyezkedése
Acton (Ausztrália)
Acton
Acton
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 35° 16′ 46″, k. h. 149° 07′ 10″Koordináták: d. sz. 35° 16′ 46″, k. h. 149° 07′ 10″
A Wikimédia Commons tartalmaz Acton témájú médiaállományokat.
A Molonglo-folyó Actonban 1920-ban
ANU Művészeti iskola

Acton a főváros, Canberra egyik elővárosa. Acton Canberrától nyugatra található, nyugatról a Black Mountain, délről a Burley Griffin-tó határolja. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (Australian National University) campusa foglalja el területének legnagyobb részét. Emellett szintén Actonban található a Nemzeti Film- és Hangarchívum, a CSIRO egyik ágazata, és az Ausztrál Nemzeti Múzeum is. A 2006-os népszámlálás adatai alapján Acton népessége 1808 fő, akiknek a többsége az egyetemen tanul.

A település utcái megtekinthetők a Google Street View (Utcakép) szolgáltatással.

Történelme[szerkesztés]

Acton megalapítása annak köszönhető, hogy a Nemzeti Múzeumhoz legközelebb eső farmok itt álltak már a múzeum megépítésekor is. A szövetségi főváros 1911-es megalapításával a település hivatalnokai ideiglenes épületeket emeltek a munkások számára Acton Homestead közelében, melyeket a fővárosi építkezések befejeztével egy időben fel is számoltak. A főfelügyelő írnoka Acton Homesteadet birtokba vette még a főváros helyének kiválasztásakor végzett felmérések idején. A Lenox kereszteződés – melyet mára Lenox-háznak neveztek át – felett található Bachelor's Quarter, ahol a város első fogadója felépült. A Liversidge Street kiegyenesítése és a Lenox kereszteződés az eredeti 1911 előtti útvonalat követi, a Molonglo-folyón lévő gázló irányában. Korábban egy kisebb híd és egy móló is épült a gázlónál, de azokat a Burley Griffin-tó felduzzasztása elöntötte. Egy 2011-es indítvány alapján Acton tóparti részén egy konferenciaközpontot akarnak építeni.

Földrajza[szerkesztés]

Acton déli határában bonyolult elrendezésű kavicsdombokat találunk, ahol a Pittman alakzat homokkősziklái is vannak, amelynek közelében az ordovícium korából származó agyagpalákat is találtak, melyek ma a Nemzeti Múzeumban találhatóak. A szilur időszakból származó megkövesedett agyag is megtalálható itt, mint például a Camp Hill-i homokkő. A canberrai alakzat területét meszes agyagpalák fedik, melyek negyedidőszaki lerakódások lenyomatai. Erről a szikláról nevezték el annak idején a canberrai mészkőfennsíkot. Harmadidőszaki kavicsos üledéklerakódások is megfigyelhetőek a területen, melyek akkortájt képződtek, mikor még a Molonglo-folyó jóval magasabban folyt a jelenleginél.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Acton, Australian Capital Territory című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

  1. http://www.censusdata.abs.gov.au/census_services/getproduct/census/2016/quickstat/SSC80016