Active-osztály

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Active-osztály
HMS Active underway.jpg
Hajótípus Felderítőcirkáló
Üzemeltető A Brit Királyi Haditengerészet zászlaja Brit Királyi Haditengerészet
Általános jellemzők
Vízkiszorítás 3440 t (normál terhelés)
4000 t (nagy terhelés)
Hossz 124 m (teljes)
Szélesség 12,6 m
Merülés 4,7 m
Sebesség 25 csomó (46 km/h)
Fegyverzet
 • 10 db 101 mm-es ágyú (10 × 1)
  (A HMS Fearless-nél csak 8 db)
 • 1 db 76 mm-es légvédelmi ágyú
 • 4 db 47 mm-es ágyú (4 × 1)
 • 2 db 457 mm-es torpedóvető cső
Páncélzat
 • fedélzet: 25 mm
 • parancsnoki torony:
  102 mm

Legénység 321-325 fő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Active-osztály témájú médiaállományokat.

Az Active-osztály a Brit Királyi Haditengerészet három hajóból álló felderítőcirkáló-osztálya volt. Az osztály hajói az első világháború előtt épültek, de később szolgáltak is benne. Az osztály három hajója a HMS Active, a HMS Amphion és a HMS Fearless.

Az Active-osztály volt a Brit Királyi Haditengerészet utolsó felderítőcirkáló-osztálya, mivel később a könnyűcirkálók látták el a felderítőcirkálók feladatait is. Az első ilyen könnyűcirkáló-osztály a Town-osztály volt. Az Active-osztály a korábbi Blonde-osztály továbbfejlesztett változata. Az osztályok közötti legszembetűnőbb változás az "eke alakú" hajóorr eltűnése. Elődjéhez hasonlóan az Active-osztály is viszonylag kevés páncélzattal rendelkezett. Lényegében csak azokra a részekre került komolyabb páncél, ahol a hajtómű volt elhelyezve. A három hajót 1910-ben és 1911-ben építették a Pembroke Dockyard hajógyárban, de hadrendbe állításuk csak nem sokkal az első világháború kezdete előtt történt meg. Az utolsó hajón, a HMS Fearless-en, a vízre bocsátása előtt kisebb módosításokat hajtottak végre. Többek között eltávolítottak két 102 mm-es ágyút, és felszerelték a hajót egy 76 mm-es légvédelmi ágyúval, valamint reflektorokkal.

Mindhárom Active-osztályú hajó a Harwich Force tagja volt, és számos bevetésen vett részt. A HMS Amphion volt a britek első hajója, ami a háború során elsüllyedt, miután 1914. augusztus 6-án aknára futott. Később a Fearless vezette azt a tengeralattjáró rajt, amelynek számos tagja megsérült 1918 januárjában, miután a Fearless nekiment és elsüllyesztette a K-osztályú HMS K17 tengeralattjárót.

Az első világháború végén a hajók már igen elavultnak számítottak, ezért a háború végét követően, az 1920-as évek elején, a két megmaradt hajót eladták szétbontásra.

Források[szerkesztés]

 • Colledge, J. J. and Warlow, Ben (2006). Ships of the Royal Navy: the complete record of all fighting ships of the Royal Navy, Rev. ed., London: Chatham. ISBN 978-1-86176-281-8. OCLC 67375475.
 • Jane's Fighting Ships of World War One (1919), Jane's Publishing Company
 • Az Active-osztály hajói (Angol)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Active-osztály témájú médiaállományokat.