Abachi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Abachi
Triplochiton scleroxylon
Triplochiton scleroxylon
Fizikai tulajdonságok
Rönkhossz25…30 m
Rönkátmérő0,5…1,8 m
Sűrűség0,35 g/cm³
Zsugorodás
Sugárirányban3,3 %
Húrirányban5,6 %
Keménység
Rostra merőleges13 MPa
Rosttal párhuzamos25 MPa
Merevség6800 MPa
Szilárdság
Nyomó40 MPa
Hajlító74 MPa
Nyíró5,5 MPa

Az abachi vagy obeche, wawa a trópusi Afrikából származó könnyű, lágy lombos faanyag, a Triplochiton scleroxylon fa anyaga.

Az élő fa[szerkesztés]

Hazája Nyugat- és Közép-Afrika, Libériától Kamerunon át a Kongó vidékéig. A trópusi fél-örökzöld erdőkben, szárazabb termőhelyeken található. 30–50 méter magasra nő, támaszgyökerei akár 8 méter magasságig is felérnek. Kérge fehér, sima, idősebb fáknál szürkés narancsszínű, pikkelyesen leválik. A kéregvastagság 1–3 cm.

A faanyag[szerkesztés]

A szíjács és a geszt színe alig tér el egymástól, elefántcsontszínű, szalmasárga. Ritkán előfordul világosbarna geszt. A növekedési zónák halványan látszanak. Likacsai közepesen nagyok, nem nagy számúak, szórt elhelyezkedésűek. Bélsugarai szélesek, a sugármetszeten tükröket alkotnak. Gyakori a váltakozó növés. A húrmetszeten kézi nagyítóval emeletes elrendezésű parenchima-sávok figyelhetők meg, ez segít az abachit megkülönböztetni a hasonló jellegű afrikai fáktól.

Felhasználása[szerkesztés]

Szárítás
Lassan kell szárítani, akkor is előfordulhat repedés, vetemedés. Használat közbeni stabilitása jó.
Megmunkálás
Minden szerszámmal könnyen, jól megmunkálható, a váltakozó növés nehezítheti a gyalulást. Nagyon jól késelhető, hámozható. Nem könnyen, de gőzölve hajlítható. A frissen megmunkált anyag kellemetlen szagú.
Rögzítés
Könnyen szögelhető, csavarozható, de a kötések nemigen tartanak. Jól ragasztható.
Felületkezelés
Könnyen csiszolható, jól pácolható, pórustömítés után jól lakkozható.
Tartósság
Gombáknak kismértékben ellenálló.

A fűrészáru bútorlap készítésére vakfának, a hámozott furnér vakfurnérnak alkalmas, a késelt furnér borításra is. Belsőépítészeti célokra, bútorokhoz és ládagyártáshoz használják. Könnyű anyaga alkalmas még járművek, repülőgép, koporsó készítésére, jó hőszigetelő képességét kihasználva a szaunák berendezésének emberi testtel érintkező részei készülnek belőle.

Források[szerkesztés]