A vasgyáros (film, 1919)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A vasgyáros
(Il padrone delle ferriere)
1919-es olasz film

RendezőEugenio Perego
AlapműGeorges Ohnet azonos című regénye
Műfaj
ForgatókönyvíróGiuseppe Maria Viti
FőszerepbenMaria Caserini
Amleto Novelli
OperatőrAntonino Cufaro
Gyártás
GyártóItala
Ország Olaszország
Játékidő65 perc
Forgalmazás
ForgalmazóUnione Cinematografica Italiana
BemutatóOlaszország 1919…
Magyarország 1921.
További információk
SablonWikidataSegítség

A vasgyáros (eredeti angol címe ) 1919-ben bemutatott olasz némafilm, rendezte Eugenio Perego. A Georges Ohnet azonos című (franciául Le Maitre des forges, 1882) regénye alapján készült filmet Magyarországon 1921-ben mutatták be.

Cselekménye[szerkesztés]

Három ház – három világ: az arisztokrata Beaulieu gróf családja; Moulinet, a hirtelen meggazdagodott kakaógyáros és leánya, Athenais; a harmadik ház lakója Philippe Derblay, a vasgyáros és huga, Susanne.

A Beaulieu családot súlyos csapás érte. Vagyonuk elúszott, az anyagi romlás sírba dönti az idős grófot, a grófnő titkolja leányuk, Claire előtt tönkrejutásukat. Bligny herceg ezalatt a rulett mellett tölti éjszakáit, és könnyelmű életmódja arra készteti, hogy gazdag leány után nézzen. Nem törődik Claire őszinte szerelmével és hamarosan eljegyzi Moulinet kakaógyáros lányát, Athenais-t. A büszke Claire grófkisasszony, aki a nevelőintézetben arisztokratikus gőggel nézte le Athenais-t, a polgárlányt, elkeseredésében és megaláztatásában az újgazdag vasgyárosnak nyújtja kezét. Lelkiereje azonban csak a nászéjszakáig tart: nem engedi férjének, hogy közeledjen hozzá. Képzelt gazdagságában nagylelkűen felkínálja neki hozományát, mindenét, csak önmagát nem.

Fivére, az ifjú Beaulieu időközben beleszeret a vasgyáros, Philippe Derblay bájos húgába, Susanne-ba és kéri a lány apjától a házassághoz való hozzájárulását. A vasgyáros nemet mond: elég a családban egy boldogtalan ember is, ő maga. Beaulieu azonban félreérti az ellenkezést és elragadtatja magát, szenvedélyesen kérdi a vasgyárostól, vajjon a grófi család elszegényedése miatt akadályozza-e meg boldogságukat? Claire döbbenten hallja fivére kifakadását; csak most érti meg, hogy hozománya nem is volt, és hogy férje őt nem a pénzéért vette el.

Athenais-t megszédítette a hercegi fényűzés. Ahogyan korábban sikerült neki Claire-től a vőlegényt, most megpróbálja a feleségtől a férjet elhódítani. A két férfi között párbajra kerül sor. Claire ijedten a párbaj színhelyén terem, a herceg elé veti magát, a golyó őt éri, és meghal.

Szereplők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]