A vágy villamosa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A vágy villamosa
Midland Theatre Co programme Streetcar Named Desire.jpg
Szerző Tennessee Williams
Eredeti cím A streetcar named desire
Ország  USA
Nyelv angol
Műfaj dráma
Kiadás
Kiadás dátuma 1947
Magyar kiadó Európa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma 1964[1]
Fordító Czímer József
Média típusa könyv
Oldalak száma 126 (1968)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz A vágy villamosa témájú médiaállományokat.
Marlon Brando Stanley Kowalski szerepében A vágy villamosa című darabban (1948)

A vágy villamosa Tennessee Williams egyik legismertebb, legsikeresebb drámája, amit 1947-ben írt. Ezért a művéért 1948-ban megkapta a Pulitzer-díjat. Az ősbemutató a Broadwayn 1947. december 3-tól 1949. december 17-ig tartott. A darabot Elia Kazan rendezte, Marlon Brando, Jessica Tandy, Kim Hunter és Karl Malden szereplésével. Opera és balett is készült belőle. A művet Czimer József fordította magyarra. Magyarországon először az Európa Könyvkiadó adta ki a művet, 1964-ben, a Drámák című Tennessee Williams színdarab gyűjteményben.

Történet[szerkesztés]

Az idegileg megromlott tanárnő, Blanche DuBois New Orleansba megy a húgához, Stellához. A szegény körülmények között élő, állapotos Stella férje, a közönséges, durva, Stanley ellenzi Blanche úrinős viselkedését. Blanche megismerkedik Mitch-csel akibe beleszeret, ám ezt a kapcsolatot Stanley tönkreteszi, majd mikor Stella a kórházban van, megerőszakolja Blanche-ot. A nő ezek hatására megőrül, és őrültek házába kerül.

Magyar ősbemutató[szerkesztés]

Magyarországon először 1962-ben mutatták be a Madách Színházban. Blanche-t Tolnay Klári, Stanley-t Avar István, Mitch-et Pécsi Sándor, Stellát pedig Vass Éva játszotta.

Film-, tévéfeldolgozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]