A vágy villamosa (színmű)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A vágy villamosa
Midland Theatre Co programme Streetcar Named Desire.jpg
Szerző Tennessee Williams
Eredeti cím A Streetcar Named Desire
Ország  USA
Nyelv angol
Műfaj dráma
Díjak dráma Pulitzer-díj (Tennessee Williams, 1948)
Kiadás
Kiadás dátuma 1947
Magyar kiadó Európa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma 1964[1]
Fordító Czímer József
Média típusa könyv
Oldalak száma 126 (1968)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz A vágy villamosa témájú médiaállományokat.

A vágy villamosa Tennessee Williams egyik legismertebb, legsikeresebb drámája. 1947-ben írta. Ezért a művéért 1948-ban megkapta a Pulitzer-díjat. Az ősbemutató a Broadwayn 1947. december 3-tól 1949. december 17-ig tartott.

A darabot (később belőle a filmet is) Elia Kazan rendezte, Marlon Brando, Jessica Tandy (csak a színpadon), Kim Hunter és Karl Malden szereplésével. Opera és balett is készült belőle. A művet Czímer József fordította magyarra. Magyarországon először az Európa Könyvkiadó adta ki a művet, 1964-ben, a Drámák című Tennessee Williams színdarab gyűjteményben.

Marlon Brando Stanley Kowalski szerepében A vágy villamosa című darabban (1948)

Történet[szerkesztés]

A zaklatott idegzetű tanárnő, Blanche DuBois New Orleansba érkezik a húgához, Stellához. A szegényes körülmények között élő, állapotos Stella férjét, a közönséges, durva Stanleyt, dühíti Blanche úrias, őt lenéző viselkedése. Blanche megismerkedik Stanley munkatársával, Mitchcsel aki beleszeret, ám ezt a kapcsolatot Stanley tönkreteszi, majd mikor Stella a kórházban van, megerőszakolja Blanche-ot. A nő ezek hatására teljesen zavarttá válik, és elmegyógyintézetbe kerül.

Magyar ősbemutató[szerkesztés]

Magyarországon először 1962-ben mutatták be a Madách Színházban. Blanche-t Tolnay Klári, Stanleyt Avar István, Mitchet Pécsi Sándor, Stellát pedig Vass Éva játszotta.

Film-, tévéfeldolgozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]