A tulajdonságok nélküli ember

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A tulajdonságok nélküli ember
Az első kiadás borítója
Az első kiadás borítója

SzerzőA tulajdonságok nélküli ember
Eredeti címDer Mann ohne Eigenschaften
Első kiadásának időpontja1930
Nyelvnémet
Műfajregény
Részei3 kötet
Kiadás
Magyar kiadásford.: Tandori Dezső

A tulajdonságok nélküli ember Robert Musil nagyregénye.

Történet[szerkesztés]

„A tulajdonságok nélküli ember” a XX. század világirodalmának egyik legjelentősebb regénye. A könyv tragikummal átszőtt pesszimista humorával speciális helyet foglal el a XX. századi irodalom történetében.

A kuszának tűnő cselekmény a Kákánia nevű kvázi országban játszódik, valójában ez a hely az Osztrák-Magyar Monarchia uralkodójának, a „Kaiser und Könignek”, a K und K-nak a világa. Innen a szó: a Kákánia, mint országnév.

Egy minisztériumi főhivatalnok (egy tulajdonságok nélküli ember) fentről jól látja az elgépiesedett szabályvilágban az értelmetlenül kötelező viselkedési szabályokat, a parancsként működtetett ostoba tévedéseket és hazugságokat. Ebben a társadalomban a tulajdonságok nélküli ember semminek sem tud örülni, semmin sem háborodik fel, csak van. Csak néz és lát.

A regény hőse, Ulrich, még csak nem is tudja, miért és hogyan került arra a posztra, amit betölt. Nem firtatja, nem rá tartozik. Amit lát, az valóság, de annak a valóságnak nincs értelme.

Felismerhető, hogy hol vagyunk. Ebből fakad pesszimista humor.

Musil regényének jelentősége Marcel Proust, James Joyce, Franz Kafka, Thomas Mann, Virginia Woolf műveinek jelentőségéhez mérhető.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]