A sebesült angyal (festmény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A sebesült angyal (Haavoittunut enkeli)
MűvészHugo Simberg (1903)
Műfaj figure painting
Mozgalom szimbolizmus
Magasság127 cm
Szélesség154 cm
Múzeum Ateneum
Gyűjtemény Finnish National Gallery
Katalógusszám 94 (Det magiske nord. The Magic North)
Anyag
A Wikimédia Commons tartalmaz A sebesült angyal témájú médiaállományokat.

A sebesült angyal (finnül: Haavoittunut enkeli) egy olajfestmény, alkotója Hugo Simberg finn szimbolista festő. A kép mérete 127×154 cm; sokak szerint Simberg legismertebb műve. 2006-ban Finnország nemzeti festményévé választották szavazás útján.[1] A kép 1903-ban készült.

Az alkotó többi munkájához hasonlóan ez a festmény is komoly, borongós hangulatot áraszt. A kép központi alakja egy angyal, szemén kötéssel és vérfoltokkal a szárnyán. Két rúdon két fiatal fiú hordozza; ruhájuk egyhangú és fekete, mintha gyászolnának. A két alak a kép bal oldala fele igyekszik távozni.

A képre számos értelmezés született, maga a művész is fontosnak tartotta, hogy a néző kialakítsa saját véleményét és jelentését festményeivel kapcsolatban. Biztosra vehető azonban, hogy a kép festésének idején készítője agyhártyagyulladásban szenvedett, és a kép festésének ötlete lábadozásának illetve betegségének idején fogant.

Később a festőt freskók festésére kérték fel; a tamperei katedrális számára készített egyik műve ezen festmény felnagyított változata volt. Simberg a képet kedvenc művének tekintette.[2] A kép a szavazás után a finn kultúra népszerű része lett; többször szerepelt más művészeti alkotásokban, mint például a Nightwish finn együttes Amaranth című számának videóklipjében.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Haavoittunut enkeli voitti äänestyksen Ateneumin Maamme-taulusta. [2008. március 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. február 4.)
  2. The Wounded Angel at the Ateneum website. [2005. december 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2005. december 30.)