A milicista halála

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A kép ihlette köztéri szobor Netanyában (Izrael). Yigal Tumarkin alkotása

A milicista halála egy fotótörténeti értékű fényképfelvétel, amit Robert Capa készített 1936. szeptember 5-én, és egy köztársasági milicista, Federico Borrell García halálát örökítette meg a spanyol polgárháborúban. A fénykép teljes címe Lojalista milicista a halál pillanatában, Cerro Muriano, 1936. szeptember 5.

Sokan úgy tartják, hogy a kép egy beállított helyzetet rögzített, sőt nem is a Cerro Murianó-i csatában készült, hanem Espejo mellett.[1][2]

Története[szerkesztés]

Capa képe Borrell halálának pillanatát kapta el. A katona hátraesni látszik, miután találat érte. Civil ruházatúnak tűnik, de egy bőr tölténytartó övet visel és a jobb kezében puskát tart.

Capa fényképét először 1936. szeptember 23-án publikálták a Vu francia magazinban. Azóta A milicista halálát többször reprodukálták, és a spanyol polgárháború szimbólumává vált. Ez minden idők egyik legismertebb háborús fotója.

Források[szerkesztés]

  1. Alastair Jamieson: Robert Capa 'faked' war photo new evidence produced (angol nyelven). Telegraph.co.uk, 2008. szeptember 21. (Hozzáférés: 2009. november 26.)
  2. Geoff Pingree: What Spain Sees in Robert Capa's Civil War Photo (angol nyelven). Time.com, 2009. július 25. [2010. május 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 26.)

További információk[szerkesztés]