Ugrás a tartalomhoz

A kezdő (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kezdő
(The Intern)
2015-ös amerikai film
RendezőNancy Meyers
Producer
  • Nancy Meyers
  • Suzanne Farwell
Műfajvígjáték
ForgatókönyvíróNancy Meyers
Főszerepben
ZeneTheodore Shapiro
OperatőrStephen Goldblatt
VágóRobert Leighton
Gyártás
Gyártó
  • RatPac-Dune Entertainment
  • Waverly Films
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew York New York
Játékidő121 perc
Költségvetés44 000 000 USD[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel194 600 000 USD[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A kezdő (eredeti cím: The Intern) 2015-ben bemutatott amerikai filmvígjáték. A filmet Nancy Meyers írta és rendezte, valamint a produceri feladatokat is ő látta el, Suzanne Farwell segédletével. A film zeneszerzője Theodore Shapiro.

A főbb szerepekben Robert De Niro, Anne Hathaway, Rene Russo, Anders Holm és Andrew Rannells láthatók. A film gyártója a RatPac-Dune Entertainment és a Waverly Films, forgalmazója a Warner Bros. Pictures.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2015. szeptember 25-én, Magyarországon 2015. szeptember 24-én mutatták be a mozikban.

Egy 70 éves özvegyember gyakornok lesz egy online divatoldalon, ahol valószínűtlen barátságot köt a cég munkamániás vezérigazgatójával.

Cselekmény[szerkesztés]

Jules Ostin (Anne Hathaway), egy New York-i e-kereskedelemben működő divatcég alapítója és vezérigazgatója. Egy közösségi szolgálati projekt részeként felveszi gyakornoknak a 70 éves özvegy Ben Whittakert (Robert De Niro). Azonban csak a munka jár a fejében, és nem foglalkozik az idős korral járó dolgokkal. Bennek meg kell barátkoznia a modern munkamódszerekkel és technológiával. Segítségére van néhány munkatárs, akikkel különleges természete miatt jó kapcsolatba kerül. Afféle apafigurává válik több fiatalabb dolgozó számára: tanácsokat ad olyan kérdésekben, mint szerelem, öltözködés és munka és magánélet egyensúlya. Ben ideiglenesen egy másik gyakornoknak is segít, akinek el kellett költöznie a szülei házából. Romantikus kapcsolatot alakít ki a házon belüli masszázsterapeutával, Fionával (Rene Russo).

Munka után Ben észreveszi, hogy Jules sofőrje részegen akar dolgozni, ezért meggyőzi a sofőrt, hogy menjen haza, és ő maga viszi haza Jules-t. Ezt a szerepet a következő napokban is megtartja.

Miközben együtt közlekednek, egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Ben megismeri Jules családját, és összebarátkozik a lányával. Ben elmondja Julesnak, hogy 40 évig dolgozott a cég épületében, amikor még telefonkönyveket gyártottak ott, és emiatt jelentkezett a gyakornoki állásra is.

Véletlenül, egy kirándulás során Jules lányával, Ben rájön, hogy Jules férjének viszonya van, de nem tudja rávenni magát, hogy elmondja neki.

Eközben Jules-ra nyomást gyakorol a befektetők tanácsa, hogy adja át a vezérigazgatói posztot egy cégen kívüli személynek, mivel a befektetők úgy érzik, hogy nem képes megbirkózni a munkaterheléssel, miután az About The Fit a konyhájában alapított startup-ból mindössze másfél év alatt 220 alkalmazottat foglalkoztató óriáscéggé nőtte ki magát. Jules úgy véli, hogy így több időt tölthet otthon a családjával, és hajlandó megfontolni a javaslatot.

Miközben üzleti útra mennek San Franciscóba, hogy Jules interjút készítsen egy potenciális vezérigazgató-jelölttel, Jules elárulja, hogy tud Matt félrelépéséről, de nem szembesítette vele, mert nem állt készen arra, hogy megbirkózzon ezzel a problémával.

Jules, hogy időt nyerjen magának házassága megmentésére, úgy dönt, hogy felvesz egy leendő vezérigazgatót. Amikor Jules másnap elmegy Ben otthonába, Ben bátorítja Julest, hogy gondolkodjon el azon, hogy a vezérigazgatói munka mennyire akadályozhatja a kreativitását, valamint emlékezteti őt a cég iránti szenvedélyére is.

Matt váratlanul beugrik az irodába, és sürgeti Jules-t, gondolja át a dolgot, mondván, hogy sajnálja, szégyelli, és támogatni akarja az álmaiban.

Jules elindul megkeresni Bent, hogy elmondja neki, hogy meggondolta magát, és megtalálja a tajcsicsuan edzéscsoportban. Végre ő is hagyja magát ellazulni, csatlakozik a tajcsi gyakorlásához, ami azt jelzi, hogy megtalálta az egyensúlyt az életében.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Ben Whittaker Robert De Niro Reviczky Gábor
Jules Ostin Anne Hathaway Bogdányi Titanilla
Fiona Rene Russo Csere Ágnes
Matt Anders Holm Szatory Dávid
Cameron Andrew Rannells Kovács Lehel
Jason Adam DeVine Hamvas Dániel
Davis Zack Pearlman Szvetlov Balázs
Lewis Jason Orley Varju Kálmán
Becky Christina Scherer Andrusko Marcella
Paige JoJo Kushner Stern Hanna
Justin Nat Wolff Czető Roland
Patty Linda Lavin Tímár Éva
Doris Celia Weston Szabó Éva
Jules anyja Mary Kay Place Menszátor Magdolna
Miles Steve Vinovich Cs. Németh Lajos
Jane Erin Mackey Sipos Eszter Anna
Emily Christina Brucato Czirják Csilla
Ali Annie Funke Szilágyi Csenge
További magyar hangok
Bach Kata, Bárány Virág, Bordás János, Csémy Balázs, Csuha Lajos, Czifra Krisztina, Dobó Enikő, Farkas Zita, Gacsal Ádám, Gáspár Kata, Haagen Imre, Hám Bertalan, Jakab Márk, Kapácsy Miklós, Kelemen Kata, Király Adrián, Kis-Kovács Luca, Lamboni Anna, Martin Adél, Mohácsi Nóra

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b The Intern (2015)”, 2016. május 7. (Hozzáférés: 2019. május 26.) 

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Man lernt nie aus szerkesztése című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Intern (2015 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.