A hugenotta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A hugenotta (A Huguenot, on St. Bartholomew's Day, Refusing to Shield Himself from Danger by Wearing the Roman Catholic Badge)
MűvészJohn Everett Millais (1852)
TípusOlaj, vászon
Műfajzsánerkép
Mozgalompreraffaeliták
Magasság92,71 cm,
36,5 in
Szélesség64,13 cm,
25,25 in
Múzeummagángyűjtemény
Gyűjteménynem ismert
Anyag

A hugenotta vagy A hugenotta Szent Bertalan éjszakáján John Everett Millais brit festő festménye. A kép 1852-ben készült, eredeti címe: A Huguenot, on St. Bartholomew's Day, Refusing to Shield Himself from Danger by Wearing the Roman Catholic Badge.

Leírása[szerkesztés]

A kép látszólag egy fiatal, ölelkező szerelmespárt ábrázol. Azonban az ölelés a lány egy kétségbeesett kísérletének következménye, aki megpróbálja ráveni kedvesét, hogy karján egy fehér szalagot viseljen. A cím alapján a hugenotta – protestáns vallású – fiatalembert az 1572. augusztus 23-án este Párizsban lezajlott mészárlás – a Szent Bertalan éjszakája néven ismert vallásháborús esemény – során a fehér karszalag megvédte volna, mivel a katolikus egyház hívei ilyen szalagot hordtak. A fiatalember azonban ugyanazzal a karjával, amelyikkel átöleli a lányt, gyengéden le is fejti karjáról a szalagot. A Szent Bertalan éjszakája során a Párizsba békülési szándékkal gyűlt hugenották nagy részét, a király beleegyezésével, legyilkolták, csak néhányan menekültek meg, akik felöltötték a fehér karszalagot.

Millais eredetileg csak egy egyszerű szerelmespárt akart megfesteni, de preraffaelita kollégája, William Holman Hunt hatására megváltoztta a kép banálisnak tartott témáját. Miután Millais megtekintette Giacomo Meyerbeer operáját, a Les Huguenots-ot, amely a mészárlás történetét mutatja be, Millais ezt a témát festette meg képén. Az operában az egyik szereplő, Valentine szintén sikertelenül próbálja rávenni kedvesét, Raoult, hogy fehér karszalagot viseljen.[1]

A protestáns téma kiválasztása azért is jelentős volt, mivel a preraffaelita mozgalmat korábban a katolicizmussal és az anglo-katolikus Oxfordi Mozgalommal való szimpatizálással vádolták.[2]

A képet 1852-ben állították ki Millais másik festményével, az Oféliával együtt. Tom Taylor igen kedvező kritikát írt a Hugenottáról, amely a Punch magazinban jelent meg. A képet nyomatban is reprodukálták, amely igen népszerű lett, és hatására Millais számos, hasonló témájú festményt készített pályája során.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az A Huguenot című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Alastair Grieve, The Pre-Raphaelite Brotherhood and the Anglican High Church, "The Burlington Magazine", Vol. 111, No. 794 (May, 1969), pp. 292+294-295

További információk[szerkesztés]