Ugrás a tartalomhoz

A farkas és az oroszlán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A farkas és az oroszlán
(Le loup et le Lion)
2021-es francia–kanadai film

RendezőGilles de Maistre
Producer
  • Catherine Camborde
  • Nicolas Elghozi
  • Jacques Perrin
  • Valentine Perrin
Műfaj
ForgatókönyvíróGilles de Maistre
Főszerepben
ZeneAnne-Sophie Versnaeyen
OperatőrSerge Desrosiers
Gyártás
Gyártó
  • Mai Juin Prods.
  • Galatée Films
  • Les Productions Wematin
  • M6 Films
Ország
Nyelv
Játékidő99 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár6 II. kategória (NFT/26050/2021)
További információk
SablonWikidataSegítség

A farkas és az oroszlán (eredeti cím: Le loup et le lion) 2021-ben bemutatott francia–kanadai családi kalandfilm, amelyet Gilles de Maistre és Prune de Maistre forgatókönyvéből Gilles de Maistre rendezett. A főbb szerepekben Molly Kunz, Graham Greene és Charlie Carrick látható.

A film világpremiere 2021. szeptember 25-én volt a Zürichi Filmfesztiválon, ahol elnyerte a legjobb gyermekfilm díját. Magyarországon október 28-án jelent meg a Prorom Entertainment Kft. forgalmazásában. Általánosságban negatív véleményeket kapott a kritikusoktól.

Cselekmény[szerkesztés]

Alma, egy húsz éves fiatal lány, aki elvesztette nagyapját, befogad egy cirkuszba szánt oroszlánkölyköt. Úgy dönt, nem adja át az erdőőröknek, mert nagyapja a cirkuszokban lévő állatokkal való rossz bánásmód ellen kampányolt. Egy nőstényfarkas, akit két tudós üldöz, Alma házában talál menedéket a kölykével. Az oroszlán és a farkas olyanok, mint a testvérek, együtt játszanak, és mindketten a farkasanyától kapják a táplálékot. A farkasanya eltűnik Alma egyik kétnapos kirándulása során, így a trió néhány évig békésen él együtt. Amikor azonban Almát baleset éri, Joe nevű keresztapja kénytelen a hatóságokhoz fordulni, hogy megmentse őt, bár ez elválasztja a triót. A trió minden vágya, hogy ismét együtt lehessen.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[1]
Alma Molly Kunz Czető Zsanett
Joe Graham Greene Barbinek Péter
Eli Charlie Carrick Szatory Dávid
Rapha Rhys Slack Kelemen Noel
pilóta Frank Schorpion Kajtár Róbert
Ysae Rebecca Croll Bertalan Ágnes

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

Gilles de Maistre rendező elmondta, hogy a Mia és a fehér oroszlán forgatása során beszélgetett Andrew Simpson farkaskiképzővel és Kevin Richardson oroszlánidomárral, és ez adta neki a film ötletét. Ezután feleségével, Prune de Maistre-rel írt egy forgatókönyvet. Paddington (a farkas) és Walter (az oroszlán) 5 hetes koruktól együtt nevelkedtek. Csak néhány ember, köztük Molly Kunz közelíthette meg őket; a stáb és a többi színész ketrecek mögött tartózkodott. A produkció alkalmazkodott az állatokhoz, ami 16 forgatókönyv-átdolgozást eredményezett. A forgatás után Paddington és Walter továbbra is együtt élnek Kanadában, Andrew Simpson rezervátumában.[2]

Bemutató[szerkesztés]

A farkas és az oroszlán premierje 2021. szeptember 25-én volt a Zürichi Filmfesztiválon,[3] a széles körű forgalmazás pedig 2021. október 13-án kezdődött.[4] A Blue Fox Entertainment szerezte meg az amerikai forgalmazási jogokat, és 2022. február 4-én mutatták be a mozikban.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A farkas és az oroszlán az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  2. Le loup et le lion, une fraternité à croquer (francia nyelven) (2021. október 16.) 
  3. Le loup et le lion – Zurich Film Festival (német nyelven). Zurich Film Festival . [2021. október 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 2.)
  4. Le loup et le lion : La critique (francia nyelven). Unification France , 2021. október 9. (Hozzáférés: 2024. január 30.)
  5. Studiocanal's The Wolf and the Lion Gets U.S. Distribution Deal with Blue Fox (EXCLUSIVE). Penske Media Corporation (2021. november 2.) 

További információk[szerkesztés]