A Titan végzete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Titan végzete (Hiábavalóság)
Morgan Robertson.jpg
Szerző Morgan Robertson
Eredeti cím Futility, or the wreck of the Titan
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv Angol
Műfaj
Kiadás
Kiadás dátuma 1898
Magyar kiadó Eri Kiadó
Magyar kiadás dátuma 1998
Fordító Endreffy Júlia
Oldalak száma 62
ISBN9638090235

A Titan végzete (Futility, or the wreck of the Titan) 1898-ban megjelent kisregény, Morgan Robertson tollából.

Sokáig nem volt jelentősége, ám amikor 1912. április 15-én a Titanic elsüllyedt, rejtélyek kezdtek keringeni a könyvről, mivel az pontosan leírja a katasztrófa éjszakáját, holott a regény 14 évvel a baleset előtt jelent meg. Nemcsak a katasztrófa, és annak okai, hanem a két hajó műszaki és egyéb adatai is egyeznek.

A fiktív és a valódi hajót is elsüllyeszthetetlennek tartották, és mindkettő az első útján elsüllyedt egy jéghegy miatt. Ráadásul mindkettőnek mentőcsónakhiánya volt, ezért a legtöbb utasuk odaveszett.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A tervezők szerint újonnan épített hajójuk, a Titan, a vízzáró rekeszeinek köszönhetően elsüllyeszthetetlen. Még ha odalent négy vízzáró kamra is megtelik vízzel, a hajó még a felszínen marad. John Rowland egy elbukott, részeges katonatiszt, akit matrózként vesznek fel a hajóra, a fedélzeten összefut Mrs. Selfridge nevű néhai barátnőjével és annak hároméves kislányával, Myrával. Mindketten szörnyen megijednek egymástól, mivel Rowland régen sokat akadékoskodott a nővel, aki még mindig fél tőle.

Később a Titan legázolja és elsüllyeszti a Rolyal Age vitorlást. Bryce kapitány arra utasítja Rowlandet, hogy hallgasson az esetről, amit ő visszautasít, ezért a kapitány kábítószert tesz a whiskyjébe. Egy alkalommal Myra elszökik szüleitől, és Rowlandba botlik. A férfi játszani kezd vele, ám anyja azt hiszi, hogy bántani akarja, ezért (miután visszavette a gyereket) panaszt tesz Bryce kapitánynál. Az ígéretet tesz, hogy tanúskodik Selfridge-ék mellett, de nem teszi.

A hajó később teljes sebességgel jéghegynek ütközik. Mindössze tíz mentőcsónak jut 3000 főre, de csak egy csónak leeresztésére van idő, mert a Titan alig tíz perccel később elsüllyed. Míg a gyermekét halottnak hitt anyát megmentik, addig Rowland és a kislány egy úszó jéghegyre vetődnek.

Az ottmaradt, összetört deszkákból és vászonból sátrat építenek, és ott lelnek menedéket. Másnap egy éhes jegesmedve támad rájuk, és bár Rowland súlyosan megsérül, leterítik a medvét, ami az elkövetkező két hétben ennivalóul szolgál. Betegek lesznek, minden reményt elvesztenek. Végül egy norvég vitorlás menti meg őket. Rowlandot letartóztatják Myra elrablásáért, de később felmentik, hivatkozva arra, hogy a jéghegyen töltött idő során egy jegesmedvét is megölt a gyermek védelmében A férfi munkát talál egy kormányhivatalnál, és tehetős ember lesz a csavargóból. Később levelet kap Myra anyjától: menjen, és látogassa meg őket.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

A Titan és a Titanic összevetése[szerkesztés]

  • azonos hossz (269 m)
  • azonos súly és befogadóképesség
  • azonos biztonsági kamrarendszer
  • a katasztrófa az első úton történik mindkét hajó esetében
  • mentőcsónakhiány mindkét hajó esetében
  • a pusztulást jéghegy okozza
  • mindkettő a világ legnagyobb hajója
  • azonos felépítés

Magyarul[szerkesztés]

  • A Titan végzete; ford. Endreffy Júlia; Eri, Bp., 1998

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]